MTB-ekspert: Det her udstyr, kan jeg ikke undvære

Vores MTB-ekspert kommer med sine bud på, hvad for noget MTB-udstyr, han ikke kan undvære.

Vores MTB-ekspert giver her sit bud på, hvad for noget MTB-udstyr han synes, er det bedste. Foto: Palle Peter Skov

Grej er vigtigt, men det vigtigste er oplevelsen, oplevelsen der rykker i sjælen og giver ro bagefter. En del af de gode oplevelser er så, at grejet virker.

Læs også: Tjek din MTB – er den klar til sæsonen?

Hjul og dæk

Hjul og dæk til MTB er som hjul og dæk til din bil. Nogle til sommer og nogle til vinter. Til vinteren har jeg et sæt solide aluhjul med 32 eger for og bag, der næsten kan tåle fugt, salt og frostgrader.

Vinterdæk er med store knopper, så jeg kan stå fast i det våde og ofte mudrede spor.

Til sommeren kommer de lidt dyrere carbonhjul på cyklen, med 32 eger for og bag samt lette dæk, hvor jeg varierer dækmønsteret, afhængig af om sporet er tørt eller vådt.

Vinterhjulene har messingnipler som kan tåle vand og salt, men jeg vasker dem nu altid af efter hver tur. 32 eger for og bag er det sikre valg, og jeg vil kun anbefale færre, hvis du er en let rytter eller har rigtig god teknik i sporet. Dækkene sætter jeg op tubeless (uden slange) og med latex i.

Latex (også kaldet sealant eller snask) lukker de små huller, mens du kører, så torne og små sten ikke kræver slangeskift. De store huller kræver så slangeskift eller plugs, som når du punkterer med din bil og får lukket hullet på værksted.

Kører du på en hard tail-MTB, vil jeg anbefale dæk med stort luftkammer – 2.20” og opefter – og evt. fælgbredde på 25-30mm.

Læs også: MTB: Dit udstyr afhænger af dit formål

Cykelcomputer

Den er jo helt overflødig, eller det var den for 15-20 år siden, nu er den et MUST uanset, om du er racer eller motionist.

Jeg elsker min Garmin1000 fordi, den hjælper mig til store oplevelser derude. Bag min computer kan jeg på RidewithGPS tegne ruter og oplevelser ind på kort, som lægges over på Garminen.

Jeg bruger god tid på at udforske og lave rutern, med kortbaggrund som; kort, satellit, OSM cycle, OSM outdoor. Det giver mulighed for at forbinde cykelstier, grusveje, MTB-spor og vandrespor.

POI´s – points of interest – lægger jeg ind, så jeg under turen er opmærksom på en udsigt, god café, gammel ruin, natur eller hvad der nu falder i kurven.

Der findes mange andre producenter, som kan det samme. Til et MTB-race og træning bruger jeg den blot til at styre pulsen, og til det formål kan langt billigere cykelcomputere bruges.

Planlægningsværktøjet RidewithGPS har jeg brugt i mange år, og det er et rigtig godt værktøj, sammenlignet med flere andre jeg har været indenom. Er du først blevet vant med et, så hænger det godt fast. Så starter du op med denne planlægning, så prøv systemer af, inden du træffer dit valg.

Jeg har også prøvet med at forbinde Garminen med min iPhone, så jeg kunne få SMS og andre beskeder. Nogle systemer kan forbinde cykelcomputeren med en app på telefonen, så du kan navigere ved hjælp af begge enheder.

Men jeg må skuffe dig, det er ikke stilen og trenden lige nu. Keep it simple – get off the grid!

Læs også: Gaveideer til MTB-entusiasten

Sko

Mine sko har en stiv sål af carbon, så kræfterne overføres effektivt til pedalerne. De er lette og har micro-kliklåse, der spænder dem stramt og præcist om foden, så de kan løsnes eller strammes on the fly.

En god hælkappe er afgørende, når der virkelig skal trædes stående og både trækkes og trædes i pedalerne. Jeg holder mig til Northwave og Specialized, da de passer mine fødder, men jeg er da forelsket i de nye fra Giro med snørebånd og dem fra Lake i det blødeste lækre læder.

Skoene til den lange søndagstur, med hike-a-bike og café-stop, er bløde og behagelige. Sålen er ikke stiv, men eftergivende når jeg går på sten, asfalt og caféens flisegulv.

Mine fra Mavic er med snørebånd og en enkelt velcrolukning henover vristen. Sålen er af et eftergivende plasticmateriale, og gummiet er blødt og giver et godt greb i underlaget.

Det er en kategori af sko, som ikke har vundet så stort indpas herhjemme, men jeg kan klart anbefale dig at se på lignende, da det er meget mere behageligt end raceskoene. Uanset skomærke så sørg for de rigtige såler. Jeg har fået fremstillet nogle der passer perfekt til mine fødder, dyrt men dejligt!

Greb og handsker

Sovende fingre og ømme hænder er ikke godt for oplevelsen og kan – måske – undgås med et godt greb på styret - kombineret med gode handsker.

Jeg foretrækker silikonegreb fra ESI eller Siliconez fra Supacaz. Begge mærker laver silikonegreb i forskellige farver og tykkelser, så du kan finde dem, der passer dig. De er ikke ergonomisk formede men bløde, behagelige og giver et godt greb.

Ergon er et andet mærke jeg bruger til maratons. De leverer et utal af greb, men jeg elsker mit old school Racing GS3, som giver støtte, komfort, mulighed for at skifte position og dermed aflaste hænderne.

Til hænder og greb følger handsker. Igen en jungle af muligheder, hvori jeg har fundet danske GripGrabs SupergelXC som en af mine favoritter.

De leverer MTB-specifikke handsker med eller uden gel-puder til dæmpning og aflastning. Om gel-puder virker eller ej, er helt personligt, men de skal være placeret rigtigt i handsken ift. det greb, du bruger. Prøv dig frem.

Læs også: Klikpedaler eller ej?

Sadel, bukser og buksecreme

Det er et vigtigt komfortpunkt. Mine favorit-sadler er fra Specialized og Ergon. De laver flere typer og bredder af sadler, så du kan finde den, der passer din mås.

Ergons Saddle Selector Online er en sjov innovativ idé, som du kan prøve af og se, om din nuværende saddel passer med deres anbefaling. Jeg anbefaler, du prøver dig frem og låner dine cykelvenners ”bedste saddel”.

Selvfølgelig hænger saddelvalg sammen med valg af bukser/bibs og indlægget/chamois i dem. Jeg bruger selv en relativ hård saddel og dertil tætsiddende bibs med et komfortabelt indlæg. Indlægget skal være konstrueret, så varmen kan ledes væk, hvorved du undgår blød hud, og risikoen for siddesår mindskes. Prøv forskellige kombinationer af sadler og bibs.

Endelig kan jeg varmt anbefale at bruge numsecreme - også kaldet chamois [sjamis] creme. Jeg påfører det huden både før og efter cykelturen. Risikoen for siddesår øges med varme og fugt, så vær opmærksom på det, og sørg så for altid at have rene bibs.

Hvis jeg skal vælge noget, som er det allervigtigste for mig, må det blive saddel, bibs og sko med korrekte såler. God fornøjelse derude.