Betydningsfuld sejr! Mountainbike-spor i Aalborg alligevel reddet

Det var et hårdt slag for MTB-ryttere i Nordjylland, da Fredningsnævnet i 2019 afgjorde, at to mountainbike-spor i Aalborg Kommune skulle nedlægges – nu er det ene reddet.

En afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet slår fast, at mountainbike ikke går mod fredningernes formål. Foto: Frederik Tybjerg (arkiv)

Mountainbike-sporene i Lundby Bakker og Poulstrup Sø er populære, og naturområderne garanterer en god oplevelse for mountainbikere fra hele landet. En afgørelse i Fredningsnævnet i 2019 dømte begge spor ude – og de stod derfor til at skulle fjernes.

Læs også: Eksperten forklarer: Derfor må mountainbikere gerne cykle i fredet skov

DGI, DCU og DIF har, sammen med 17 nordjyske MTB-klubber, anket afgørelsen til Naturklagenævnet – det der nu hedder Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det samme har Aalborg Kommune, Friluftsrådet og Aalborg Trailbuilders. Og nu er Miljø- og Fødevareklagenævnet kommet med en afgørelse, der redder sporet ved Poulstrup Sø.

”Vi er tilfredse med at sporet i Poulstrup Sø får lov til at blive, og er selvfølgelig ærgerlige over at Lundby Bakker ikke fortsat kan give gode oplevelser til nordjyske MTB-ryttere,” siger Peter Otto Yde Thomsen, som er formand i DGI Nordjylland og fortsætter:

”Vi har aldrig været i tvivl om at det er muligt at være her alle sammen, også i fredet skov. Lokale sporbyggere arbejder hårdt på at skabe de bedste rammer for aktiviteten - og har netop til formål at sikre at mountainbikerne bliver på de indrettede spor, så vi passer på naturen.”

MTB går ikke mod fredningens formål

Udover sporet ved Poulstrup Sø har der været en sag om spor ved Lundby Bakker. I begge sager fastslår Miljø- og Fødevareklagenævnet, at mountainbike ikke går imod fredningernes formål.

Læs også den oprindelige artikel om sagen HER

Men i sagen om Lundby Bakker har Miljø- og Fødevareklagenævnet ikke givet medhold i anken. Et flertal i Nævnet mener, at de features der er etableret er for voldsomme i forhold til den specifikke fredning. MTB-sporet i den fredede del skal derfor nedlægges, og broer, nedgravede net og andre tiltag relateret til sporet skal væk.

”Det har været vigtigt for os at gå aktivt ind i sagerne. Antallet af danskere, der ønsker at bruge naturen til oplevelser, er stigende og har været det i en årrække. Derfor skal vi også have fokus på at skabe mulighed for at motivere til mere bevægelse og motion i naturen,” siger Peter Otto Yde Thomsen.