Mennesker med diabetes får det bedre af cykelture

Forskning tyder på, at der er nedsat risiko for alvorlige sygdomme for personer med diabetes, der cykler - sammenlignet med personer med diabetes, der ikke cykler.

Mindst 280.000 har diabetes i Danmark. Foto: Colourbox

Så meget skal du cykle for effekt

Studiet tyder på at ved blot at cykle en time om ugen, er der effekt.

Læs også: Gulerødder kan bekæmpe hyppig kræftsygdom

”Personer med diabetes har svært ved at være fysisk aktive - især med høj intensitet. Cykling kan implementeres i hverdagen, også med relativt høj intensitet. Og det kan altså have en gavnlig effekt for personer med diabetes i forhold til prognose og diabeteskontrol," siger Mathias Ried-Larsen, seniorforsker og gruppeleder ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet ifølge videnskab.dk.

Mathias Ried-Larsen er en af forfatterne til studiet, som et blevet publiceret i JAMA Internal Medicine

Studiet skal tages med forbehold på visse punkter

Peter Vestergaard er forskningschef ved Steno Diabetes Center Nordjylland, og han fortæller, at man skal tage flere aspekter med, inden man tager det for gode vare.

”Man skal jo have et vist helbred for at kunne cykle, så selv om man justerer, vil de, der kan cykle, have et andet helbred eller en anden sundhedsprofil - for eksempel at have tid til at cykle - end dem, der ikke cykler. Så det er én af de væsentligste,” siger han til videnskab.dk og uddyber, at der ikke skelnes mellem type 1- og type 2-diabetes.

Matias Ried-Larsen er klar over forbeholdene.

Læs også: Styrketræning bremser udviklingen af sklerose

”Det er et observationsstudie, så vi kan ikke 100 procent sige noget om årsager og virkningsforhold. Vi kan ikke 100 procent sige, at cykling er hovedårsagen. Men vi har gjort et stort arbejde for at udelukke andre årsager. Vi har set på ændringer over tid, og det styrker vores tro på, det kan være det (cykling, red.). Men vi kan aldrig udelukke, der kan være andre faktorer."

Men budskabet er klart, uddyber Mathias Ried-Larsen.

”Personer med diabetes behøver ikke gå ned i fitnesscenter eller gå ud og træne. De kan opnå det ved dagligdagsaktivitet. Det kan være nemmere at ændre livsstil, når man kan implementere det i hverdagen.”