Knoglebrækkende MTB-styrt: ”Jeg var aldrig bange”

Brud i nakke og ryg har tvunget MTB-rytter af sadlen på ubestemt tid. Neurologisk afdeling har ordineret halskrave til sportsmanden 24 timer i døgnet. Men psyken har også lidt et knæk. Måske.

”Cykelhjelmen reddede mit liv. Det har den gjort før! Det bør være et lovkrav at bære cykelhjelm,” mener Morten Ravn. Foto: Mojo Foto

”Knæk!”

Morten Ravn glemmer aldrig den lyd. Og det gør makkeren måske heller ikke. Han står tre meter væk, da stilheden i den smukke Svinkløv Plantage pludselig bliver forstyrret af en uhyggelig lyd af menneskeknogler, der knaser. Morten lander lodret mod jorden. Med hovedet først. Og en krop der er skudt af sted som en katapult hen over styret.

Makkeren skynder sig hen til Morten, der forsøger at rejse sig som en fjeder.

”Læg dig ned!” beordrer vennen.

Morten kan godt mærke, at det gør ondt. Og bliver liggende. Han ville ellers gerne lige have set, om der var sket noget med cyklen. En Scott Scale 730 i kulfiber. Det er der ikke. Og det kommer egentlig ikke bag på ham. Det er nemlig ikke første gang, at han er styret. I virkeligheden er det den fjerde. Men denne gang er udfaldet mere dramatisk. For den 52-årige fynbo vel at mærke.

Læs mere: Sådan forebygger du MTB-styrt

Styrt på populær MTB-rute i Slettestrand

De to ryttere har været ude og køre på en af Danmarks bedste MTB-ruter ved Slettestrand i Nordjylland. Ruten er blandt De 10 Spir, der er kendt for at være de ypperste i landet.

Mændene har valgt den sorte rute, der er teknisk udfordrende med masser af drops (nedkørsler med brat afslutning, red.).

”Vi har cyklet halvanden time og er på det sidste stykke af ruten, da der kommer en nedkørsel, der ender i sand og derefter går 90 grader til højre. Den ser vild ud, og min makker vælger at trække ned. Jeg tænker også, at det ikke kan lade sig gøre at passere. Men der sker noget med voksne mænd, når de tager stramt cykeltøj på og sætter sig op på en cykel. Så bliver vi som 12-årige knægte igen, der kører på en blanding af adrenalin og kækhed,” smiler Morten.

Læs mere: DK’s bedste MTB-ruter: Fedt flow i Svinkløv

Læs mere: Prøv de 10 bedste MTB-ruter

Uddannet cykeltræner

Morten er en erfaren rytter, der også er uddannet cykeltræner. Han har været med til at anlægge tracks til tekniktræning, undervise andre i teknikkørsel og arrangere løb i klubben. Det er egentlig heller ikke fordi, at han har meget fart på vej nedad af droppet. Men hjulet stopper resolut, da det kommer i nærkontakt med sandet. Og det gør Mortens kækhed også. Et øjeblik.

”Jeg er ikke bange, da jeg ligger der i sandet. Alligevel kan jeg godt mærke, at der er noget galt. Min makker stiller en masse spørgsmål, som han har fra en app på sin smartphone. Men jeg er ved fuld bevidsthed og har ikke følelsesforstyrrelser nogen steder, så jeg får grønt lys til at rejse mig efter et stykke tid. Jeg ignorerer smerterne og cykler tilbage. Det er jo ikke en option at gå, når man har en cykel!” griner Morten.

Læs mere: Få hurtigere hjælp med 112 app

Sætter cykler til salg i frustration

Bagefter kontakter han vagtlægen, der spørger ind til hastighed under styrtet og højden på droppet. Da ingen af delene var særlig høje, og han ikke har været slået bevidstløs eller har følelsesforstyrrelser, bliver han beordret hvile.

”Det overrasker mig, at de ikke vil se mig, når jeg fortæller om mine smerter og lyden af knækket. Et par dage efter henvender jeg mig til en praktiserende læge, der vurderer, at mine smerter blot skyldes slaget. Jeg tager også til fysioterapeut, der giver samme diagnose. Men jeg kender min krop som sportsudøver og kan mærke, at det er noget galt. Først 12 dage efter styrtet får jeg konstateret brud i nakke og rygsøjle i en CT-skanning via en akuttid på Svendborg Sygehus,” forklarer Morten, der har kørt racer og MTB i Ski- og Motionsklubben i Faaborg i otte år efter også at have dyrket håndbold, squash og sejllads i mange år.

Han får straks en krave på og besked om, at han ikke må hæve armene over hovedet eller løfte mere end to kilo. Måske i op til 14 uger. Måske mindre. Kraven skal han bære døgnet rundt. Da han kommer hjem ryger han til tasterne og sætter alle sine cykler til salg på nettet.

Savner de gode endorfiner

Efter salget af den første cykel stopper han salgsannoncen. Ind til videre.

”Jeg håber, at jeg kommer til at cykle igen. Men ved det ikke. Nu har jeg haft krave på i otte uger og ved endnu ikke, hvornår jeg får den af. Muligvis om seks uger. Måske før. Jeg savner virkelig at træne! I starten blev jeg meget irritabel, fordi jeg er vant til at træne fem gange om ugen. Nu har kroppen efterhånden vænnet sig til at være inaktiv.”

Cykelhjelm redder hans liv

Den erfarne rytter har svært at forestille sig en fritid uden MTB.

”Jeg ved bare ikke, hvordan jeg kommer til at reagere, når det går nedad,” siger Morten alvorligt og fortsætter:

”Jeg vil anbefale alle at køre med hjelm. Faktisk mener jeg, at det burde være et lovkrav for alle. Min cykelhjelm reddede mit liv.”

Læs mere: Sådan overkommer du frygten på MTB

Kender du andre, der er kommet til skade på MTB? Eller har du selv oplevet alvorlige styrt? Skriv i kommentaren herunder