Alvorlige ulykker på mountainbike stiger voldsomt

Skadestuer oplever flere alvorlige MTB-uheld, og det er blandt andet slemme skader på ryg og nakke.

*"Man skal altid bruge hjelm, og det er en god ide med rygskjold og beskyttere til knæ og albuer, hvis man kører på spor ud over almindelige skovstier." Foto: Lars Holm

I takt med at stadig flere kører på mountainbike, stiger antallet af ulykker. Nogle får så alvorlige brud på nakke og ryg, at de bliver lammet.

Især mænd mellem 35 og 50 år er udsatte. Du kan læse mere statistik på det i faktakboksen.

"Vi har ikke belæg for at sige, at mænd på den alder er dårligere til at køre mountainbike end andre. Ulykkerne afspejler snarere idrættens aldersprofil, og at nogle ikke har lært at bruge sporene på en måde, så de undgår skader," siger overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, som registrerer skader på skadestuerne i Odense og Svendborg.

Læs også: Knoglebrækkende MTB-styrt: ”Jeg var aldrig bange”

Udfordringer skal matche din køreteknik

Risikoen for skader må ikke få folk til at droppe mountainbiken, mener overlægen. For det er sundt at bevæge sig.

Så det handler om at reducere risikoen.

"Ulykkerne sker i en kombination af udøverens færdigheder og sportens rammer. Kørerens teknik skal matche udfordringerne, så det er godt at tage et køreteknisk kursus. Rytteren skal også kunne vurdere sine egne færdigheder og sige fra, hvis gruppen er på vej ud på et spor, man ikke kan mestre," siger han.

Læs også: Sådan forebygger du MTB-styrt

Dit mountainbike-udstyr skal være i orden

På samme måde skal cyklen være i orden, så for eksempel kæden ikke ryger af og sætter sig fast mellem tandhjul og stel, når man hurtigt skifter gear for at køre op ad en bakke.

Og så skal man have udstyr på, som kan mindske eller forhindre skaderne, hvis det går galt.

"Man skal altid bruge hjelm, og det er en god ide med rygskjold og beskyttere til knæ og albuer, hvis man kører på spor ud over almindelige skovstier. Men et rygskjold kan ikke forhindre alvorlige rygskader, så det må ikke få dig til at tro, at du så kan kaste dig ud i noget, du ikke behersker," siger Jens Lauritsen.

Læs også: Mountainbike-ruter i Danmark - se video!