Kvinde, kend dit kajakudstyr
Du kan spare både penge og kræfter ved at vælge det rigtige udstyr, som passer til lige præcis din højde og drøjde.
Det kan betale sig at gå op i udstyret, når du svinger dig i kajakken.
Den fysiologiske forskel på kvinder og mænd betyder nemlig, at du ikke bare kan gå efter størrelsen, som når du køber sko.
”Prøv dig frem og prøv meget gerne en af de andre kvinder i klubbens udstyr, inden du selv investerer,” lyder rådet fra Paulette Topsøe-Jensen. Hun er instruktør og havkajakvejleder i DGI.
Og du skal ikke kun kigge på din beklædning. Kajakken og pagajen kan nemlig også give dig ekstra fart, hvis det passer til lige præcis dig.
”Hvis din pagaj ikke passer, vil du bruge unødigt mange kræfter på at komme fremad,” forklarer Paulette Topsøe-Jensen.
Læs også: Derfor skal kvinder ro kajak
Sådan vælger du tørdragten
Når du står og skal investere i en tørdragt, bør du som hovedregel vide, at kvalitet og pris hænger sammen.
”En god tørdragt kan sagtens koste 10.000 kroner. Derfor er det også ekstra vigtigt, at du får købt den rigtige,” forklarer instruktøren.
Kvinder har fra naturens side en anden kropsbygning end mændene. Mange kvinder er lavere end den gennemsnitlige mand og fedtdepoter og muskler sidder anderledes. Derfor er en størrelse medium i tørdragt ikke bare en størrelse medium.
”Som udgangspunkt kan man sige, at jo billigere dragten er, desto mere standardiseret er den i pasformen,” siger Paulette Topsøe-Jensen.
Det er de færreste kvinder, som har standardmål. Du kan derfor med fordel prøve de andre kvinder i klubbens udstyr. Det er en gratis metode til at blive klogere på, hvad der passer bedst til dig og din træningsstil.
”Der findes for eksempel dragter, hvor lynlåsen sidder i ryggen, så du nemmere kan komme på toilettet. Min erfaring er bare, at den er irriterende og sidder i vejen omme på ryggen, når du sidder i kajakken,” siger instruktøren.
Læs også: Kajak: 12 øvelser for din balance
Sådan vælger du en kajak
Det er heldigvis ikke et problem at få kajakudstyr, som er specielt udviklet til kvinder i dag.
Der findes derfor også kajakker fremstillet til at give kvinder en bedre komfort. De er ofte mindre og cockpitttet er dimensioneret ned i størrelse, så du sidder behageligt og rigtigt i kajakken.
”Fordelen ved kajakker til kvinder er, at de er nemmere at håndtere, fordi de også vejer mindre,” forklarer Paulette Topsøe-Jensen.
Også her gælder det dog, at du skal prøve dig frem, før du finder den kajak, som giver dig den bedste medvind på vandet.
Læs også: Bliv mere tryg i din kajak
Sådan vælger du pagaj
Der findes en række gamle, konventionelle regner for, hvordan du bestemmer længden på din pagaj. Men den strategi giver Paulette Topsøe-Jensen ikke meget for.
”Det vigtigste er, at pagajen passer til den, der skal bruge den. Og det kan du kun selv vurdere,” siger hun.
Der er dog nogle grundlæggende pejlemærker for, hvordan du finder den rette pagaj.
”Jo større bladet er, desto kortere skal pagajen være. Ellers bliver den for tung at padle med,” forklarer Paulette Topsøe-Jensen.