Billede
Gear, pedaler, stel...
Foto: Lars Holm Stellets udformning betyder meget for, hvordan din mountainbike opfører sig.

Valg af mountainbike

Stellet skal passe til dig, men også de mindre enkeltdele på cyklen er det værd at undersøge nærmere, inden du køber. Her kan du få gode råd.

Gadgets

Mountainbikere ”sparker” også dæk. Der findes gadgets som cykelcomputere, puls-trænings-systemer og GPS navigation. Listen vokser. De er ikke nødvendige, for at du kan cykle en tur, men de kan være med til at optimere dine præstationer og lette din hverdag som aktiv Mountainbiker.

Træningsprogrammer

Få gratis træningsprogram på mail hver fredag. vorespuls.dk har ét både til cykling og MTB:

10 ugers træningsprogram for MTB

10 ugers træningsprogram for cykling

Hent DGI’s App

Du har muligheden for på en let og sjov måde at forbedre dine evner på mountainbiken.

DGI's MTB-App indeholder masser af videoer med gode og konkrete øvelser, der giver dig en bedre oplevelse på din MTB.

Læs mere og hent App'en:

Bliv bedre på din MTB: Hent ny App

Stel-geometri

Stellets dimensioner og vinkler betyder meget for, hvordan du sidder på cyklen, og hvordan den opfører sig ved forskellige udfordringer.

Der er masser af viden om dette at hente om dette emne, men intet af det kan erstatte egne erfaringer. Derfor skal du hente dine egne erfaringer (altså blive bidt af at køre på mountainbike), før du begynder at bekymre dig om det.

Gear-system

Jo bedre gear, jo bedre kraft-overførsel fra ben til hjul. Køber du en mellemklasse-cykel, er du fint dækket ind, og så handler det mest om at vedligeholde systemet rigtigt.

På en mountainbike kører man normalt med en høj kadence dvs. med mange omdrejninger. Det er lettere at reagere på pludselige forhindringer, og du syrer ikke så meget til i musklerne. Så bliv ikke overrasket, hvis du synes cyklen er alt for let i gear-opbygningen.

Det er kæden, der overfører kraften i trådet, og jo mere lineært trådet er, jo mindre er sliddet. Derfor bør du undgå stor klinge både foran og bagpå eller omvendt lille klinge begge steder.

Skyl cyklen efter hver tur i naturen og smør den regelmæssigt. Gør det til en vane at sende cyklen til service med jævne mellemrum - gerne flere gange om året.

Bremser

Bremserne er meget vigtige på en mountainbike. Ofte vil skive-bremser være at foretrække, da de er bedre i vådt føre og ikke slides ligeså hurtigt. Til gengæld er de dyrere og tungere.

Affjedring

På en og samme tid gør affjedringen cyklen tungere, men letter også en stor del.

De fleste MTB har affjedring i forgaffelen, og andre er fuldt affjedrede. Systemet kan bygge på fjedre, olietryk og luft. Få sælgeren til at forklare dig, hvordan de indstilles.

Hjul og dæk

Det er dumt at spare på kvaliteten af hjul og dæk. Hjulene er første kontakt og tager de fleste tæsk, så det skal de kunne holde til. Dækkene skal passe til ens foretrukne underlag – jo mere løst underlaget er, jo grovere skal profilen være.

Dæk på en mountainbike er ikke pumpet så hårdt op som på en almindelig cykler. Normalt er to bar passende (vejer du mere end gennemsnittet skal du have større lufttryk i dækkene).

Hvis du kan mærke fælgen, når du møder en forhindring, så er det klogt at pumpe lidt mere luft i slangen – men kun lidt. Et hårdt pumpet dæk giver mindre rulle-modstand, men har også mindre greb i underlaget.

Punkterer du ude på turen, skal du have en ekstra slange med, så du let kan skifte. Få eventuelt cykelsmeden til at vise dig, hvordan det gøres.

Læs også: MTB: Hurtigere på store hjul

Pedaler

Brug et par klik-pedaler. Det er et sæt pedaler med tilhørende cykel-sko, som spændes fast i pedalen, men også kan trækkes ud om nødvendigt.

Er du i tvivl, så køb et par kombi-pedaler, der både er almindelige pedaler og klik-pedaler

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 20-06-2018

Tilføj din egen event

Du kan nemt og gratis oprette din event og få den vist på vorespuls.dk. Opret event

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler