Billede
Sadlen skal sidde rigtigt
Foto: Colourbox Højden på sadlen på en mountainbike skal være lav. Det skal være let at komme fra siddende til stående stilling - og omvendt.

MTB: Korrekt indstilling af mountainbike

En mountainbike er konstrueret til off road cykling. Det kræver et ekstra robust stel, ekstra gear, ekstra stødabsorbering – og ekstra fokus på indstilling.

Ælle, bælle…

Der findes et væld af typer af mountainbikes. Kom nærmere på det rette valg til dig her:

Valg af mountainbike
Guide til køb af mountainbike

Er du klar til angreb?

For at opnå den optimale fart og køreglæde, skal du ikke bare sætte bagdelen i sadlen og hjule afsted. Din kørestil har også godt af et serviceeftersyn - lige som din cykel.

Læs om forskellige kørestillinger her:
Kørestillinger på mtb

Indstilling af andre cykler

Mange skifter mellem mountainbike i vinterhalvåret og racer i sommerhalvåret. Få tips til indstilling af andre cykler her:

Cykling: Korrekt indstilling af racercykel
Cykling: Korrekt indstilling af city bike

Øvelser i lommen

Du har muligheden for på en let og sjov måde at forbedre dine evner på mountainbiken.

DGI's MTB-App indeholder masser af videoer med gode og konkrete øvelser, der giver dig en bedre oplevelse på din MTB.

Læs mere og hent App'en:

Bliv bedre på din MTB: Hent ny App

En cykel med mange muligheder

En mountainbike er en cykel, som er bygget til at køre i terrænet. Stellet er mindre end en citybike og racer og har mange muligheder for bevæge kroppen meget. Indstillingerne kan også varieres efter terræn.

Læs mere: MTB: Hurtigere på store hjul

Tips til indstilling af mountainbike:

Sadelhøjde

Sadlen er typisk placeret lavere end på raceren. Det er den fordi, du står meget op i pedalerne -specielt i bakket og ujævnt terræn, hvor du bruger kroppen til at holde balancen med.

Når du indstiller sadlen er det vigtigt at være obs på, at dit knæ ikke skal være helt strakt, men let bøjet. Præcist hvor bøjet, må du prøve dig frem med. Dels skal det føles rigtigt, og dels skal der være let at komme fra den stående stilling til den siddende – og omvendt – i det terræn, du nu kører i.

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

Sadelplacering

Typisk en vandret placering. Og neutralt, hvilket vil sige, at når du sidder normalt på sadlen med pedalarmene vandret, flugter forreste del af knæskallen lodret over enden af den forreste pedalarm. (Brug evt. en snor med en tung møtrik som loddesnor.)

MTB: Indstil din sadel rigtigt

Styrhøjde

Vælg som udgangspunkt samme højde som sadlen, også kaldt neutralt. Så kan du variere herudfra. Og igen må jeg anbefale, at du prøver dig lidt frem, fordi en række forhold kan spille en rolle – kropsbygning, terræn, kørestil mv.

Styrplacering

Længden af ’frempinden’ er typisk lidt kortere end på raceren. Det afgørende er, at du fornemmer, at det er let at bevæge dig, og uden farer for at albuer og knæ støder sammen.

MTB: Sådan indstiller du dit styr

Styrbredde

Styrets bredde bør svare til skulderbredden. Terrænet, måske smalle passager, kan lægge op variationer i styrets bredde.

Bremsegreb

Bremserne skal være lette at nå og aktivere med strakte og neutrale håndled under nedkørsel. Typisk peger de en smule nedad.

MTB: En bedre bremse-teknik

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 20-06-2018

Tilføj din egen event

Du kan nemt og gratis oprette din event og få den vist på vorespuls.dk. Opret event

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler