Sådan klæder du dig godt på til MTB i vinterkulden

Her får du gode tips til, hvordan du undgår, at det kolde vejr påvirker din kørsel og gør turen på sporet kold og kedelig.

Vinter og kulde kræver den rette påklædning. Foto: Brian Rasmussen

Det er blevet vinter, og derfor er det måske ikke så overraskende også blevet køligt. Det skal dog ikke holde dig fra gode ture på din mountainbike.

Her giver DGI’s MTB-konsulent Mette Thorning dig tips til den rette påklædning, for det er ganske vigtigt.

“Hvis du fryser, går det ud over din koncentration. Du er ikke helt så skarp, og ud over større risiko for uheld bliver turen også mindre sjov,” siger hun og kommer med følgende råd:

1. Langærmet undertrøje i merinould

Du holder varmen rigtig godt i merinould. Merinould har derudover den egenskab, at det ikke begynder at lugte ligesom kunststoffer og bomuld, så du kan nøjes med at vaske den efter nogle gange. Mellem vaskene skal den bare hænge i den friske luft.

Du skal heller ikke være bekymret for krads og irritation, for merinould er ikke slemt, selv for de sarte.

Læs også: https://vorespuls.dk/artikel/pas-paa-vaade-mtb-spor

2. Handsker med varme og kontrol

Det er vigtigt med gode handsker. De skal dog ikke bare holde dine hænder varme, men også sørge for, at du har god kontrol på cyklen.

Derfor er det bedst at undgå luffer, fordi det begrænser mulighederne for at styre og bremse.

I stedet kan du købe nogle med tre “rum” til fingrene, så du har tommel- og pegefinger fri.

3. God hue eller pandebånd

Afhængig af din hårpragts størrelse kan du enten vælge hue eller pandebånd.

En hue er nødvendig, hvis du ikke har meget hår på hovedet, mens det kan være nok med et pandebånd til dem med imponerende meget hår. Uanset hvad er det dog nødvendigt med kuldebeskyttelse til hovedet.

4. Jakke og vinterbuks

Uanset om du er til stram lycra eller noget mere baggy, skal du vælge et par gode vinterbukser, der er rare at have på og isolerer, men som samtidig ikke gør dig mindre smidig på cyklen.

På overkroppen er det en god idé med noget regn- og vindtæt afhængig af vejret.

Læs også: Må jeg cykle på MTB-spor når det regner?

5. Sokker og sko

En god uldsok kan være rigtig rar at have i skoen, men der skal være plads til den, så du kan bevæge tæerne lidt. Du kan også overveje at investere i et par vintercykelsko, der holder fødderne tørre og varme. Man kan også vælge skoovertræk. Disse kan fås til både klik og flats.

6. Ass saver

En ass saver kan ikke kaldes påklædning som sådan, men den holder vand og mudder fra din bagende og nakke. En ass saver er et stykke hård plast på sæde og eventuelt forgaffel, der er med til at holde dig tør og varm.

Ud over det allerede nævnte kan du også overveje en buff til halsen og svedtransporterende BH til kvinderne.

Generelt er det meget individuelt, hvor meget der er behov for at have på, så prøv dig frem. Spørg eventuelt dine klubkammerater, hvad de plejer at have på. I sidste ende er det dog bedre at have det for varmt end for koldt.

Uanset hvad du tager på, er det en rigtig god idé at medbringe et alutæppe. Er der én, der styrter, kan dette tynde tæppe, der stort set ikke fylder noget, sørge for at den tilskadekomne ikke bliver underafkølet, som kan komplicere redningsarbejdet.