Må jeg cykle på MTB-spor når det regner?

Er det egentlig ok at cykle på MTB-spor i regnvejr? Det har vi spurgt MTB-ekspert Christian Terry om, og der er flere svar til spørgsmålet.

”Ja, det må man jo godt. Men man bør ikke,” svarer MTB-ekspert til, om man må køre på MTB-spor i regnvejr. Foto: Colourbox.com

Der er rigtig mange MTB-entusiaster, der enten gør det eller bør stille sig selv spørgsmålet - må jeg cykle på MTB-spor, når det regner?

Og det er der god grund til, for sporene kan blive ødelagt, hvis de bliver kørt for hårdt, når de er våde.

Derfor tog vi fat i MTB-instruktør og sporbygger Christian Terry for at få svar på spørgsmålet.

læs også: Pas på de våde MTB-spor – træn her i stedet

Det må du i regnvejr

Må man godt cykle på MTB-spor, når det regner?

”Ja, det må man jo godt. Men man bør ikke,” fortæller Christian Terry, og fortsætter:

”Det er lidt ligesom, hvis rigtig mange mennesker går på en sti. Forskellen er bare, at vores MTB-spor ikke er særligt brede. Så når MTB’er kører på et spor, så ender det ofte med at blive i en rille, og så slider det utroligt hurtigt.”*

Og der er rigtig mange mountainbike-entusiaster i Danmark, som naturligvis bruger de mange spor. Det kan du læse mere om i artiklen Vild udvikling! MTB-spor bruges som aldrig før

Læs også: Her er Danmarks mest populære MTB-spor

Hvordan ser et slidt spor ud?

Det er ikke alle mountainbike-rytterere, der ved hvor meget, det slider på sporene i regnvejr. Men der er forskellige kendetegn ved et slidt MTB-spor, som alle kan se, forklarer Christian Terry.

”Det bliver til en meget mudret rille, som bliver dybere og dybere. Så ender man med at lave noget, der hedder traktose, som betyder, at bunden nærmest bliver sådan en membran, der kan holde på vandet.”

”Så vil du bare have et spor, som altid er vådt og mudret, hvilket giver et langsomt og fedtet spor.”

Men der er heldigvis tørre dage mellem de regnfulde også, og det er netop dem, du skal være opmærksom på, hvis du vil ud på MTB-sporene.

”Efter regnvejr er det vigtigt med tørvejr i et par dage og noget vind, som kan få underskoven til at tørre. Det kan de flest nok vurderer ret godt,” fortæller Christian Terry.

Læs også: MTB: 5 apps der øger din sikkerhed

Hvad med dem, som gerne vil cykle hele året?

Regn behøver ikke at være lig med cykelstop. For det er rent faktisk muligt at armere sporene, så de kan køre på hele året – det kræver bare penge, og det er et fåtal af spor, som rent faktisk er armeret.

Men ingen regel uden undtagelse. MTB-instruktør og sporbygger Christian Terrry kan godt se gennem fingrene med MTB-kørsel i regnvejr på en betingelse.

”For min skyld må du egentlig godt køre alle dage på et år – du skal bare deltage i spordage. Så du må egentlig gerne køre MTB-spor op, bare du deltager i tilsvarende spordage frivilligt,.

*”Jeg vil gerne opfordre alle MTB-entusiaster til at deltage i sporarbejde. Så får man en større respekt og indsigt i de her MTB-spor.”