MTB: Heftig debat om opførsel i skoven

Der er kommet gang i diskussionen om, hvordan man færdes i skoven, efter DGI og vorespuls.dk offentliggjorde uddeling af gratis ringeklokker.

Ringeklokken påtrykt "vorespuls.dk" bliver uddelt til vorespuls.dk MTB-events Foto: Martin Paldan

Hvordan færdes MTB-ryttere og andre brugere af de danske skove bedst muligt side om side.

Det er hovedemnet i en diskussion, der er taget voldsomt til på diverse internet-fora og i medierne, efter DGI og vorespuls.dk tirsdag offentliggjorde, at der vil blive uddelt 5.000 gratis ringeklokker medfølgende budskabet om at følge Mountainbikerens naturlov.

Blandt andet på vorespuls.dk’s Facebook-side er der blevet luftet diverse holdninger – her i artiklen får du overblikket over de vigtigste pointer og kan selv deltage i debatten nederst.

Først og fremmest er brugerne på vorespuls.dk’s Facebook-side positive overfor tiltaget med de gratis ringklokker:

Dennis Karlsen skriver: ”Har sat ringeklokke på min MTB og har stor glæde ved at kunne give gående et praj om, at vi kommer forbi.”

Morten Forsingdal Nielsen skriver: "Har ringeklokke og hilser, når folk gør plads. Det er mit klare indtryk, at en hilsen bliver positivt modtaget, og gør at man ikke bliver opfattet som en pestilens."

Hans H. Kjær Christiansen skriver: "Har ringeklokke monteret på min MTB. Har kun fået positive tilkendegivelser, når jeg lige giver et "pling" i god tid, samtidig med at jeg lige sænker farten i forbifarten. Synes selv det er upassende, når der råbes."

Keen Frisk skriver: "Jeg kunne godt bruge en på mine træningsture... Prøver virkeligt at sætte farten voldsomt ned, så man ikke skal råbe helt vildt! - folk tager det bare tit ilde op, så jeg har faktisk overvejet en klokke."

Jens Kudal Borchmann skriver: ”Har måtte bide i det sure æble og sætte klokke både på Racer'en og MTB'eren, selvom det ikke er ’smart’... Men hold kæft hvor er jeg glad for dem, og de bliver flittigt brugt...”

Jim Karlstrøm Jensen skriver: ”Sæt farten ned, ring, hils og ønsk god tur - så bliver der plads til os alle :)”

Andre klarer sig fint med et smil:

Henrik Haagen skriver: ”Jeg har ikke selv nogen klokke på, men sætter altid farten ned og gør opmærksom på, jeg kommer bag fra. Og er vi flere, så siger vi, hvor mange der kommer, og hvis man så, når man er på vej forbi, siger pænt goddag eller go tur med et smil, så er der næsten aldrig nogen sure miner;-)”

Nogen vil ikke montere en ringeklokke af æstetiske grunde:

Kasper Buch skriver: ”Synes bare ikke, det klæder cyklen.”

Hans Bruun-Jensen skriver: ”Jeg må altså sige, en ringeklokke passer altså ikke til en MTB eller racercykel:-)”

Heino Seierup skriver: ”Har ikke klokke på og skal heller ikke have det. Skal jeg så også have skærme og reflekser bagagebærere på. Jeg kan sagtens gøre opmærksom på at jeg kommer uden og være svinsk.”

Nogen peger på en helt anden problematik – nemlig musik i ørene:

Tommy Schultz skriver: ”Det er fint nok at sætte en ringklokke på, men når langt de fleste som løber, har musik i ørerne, så hjælper det ikke ret meget...”

Niels-Jørgen Andersen skriver: ”Jeg er helt enig i at det er godt med en ringeklokke, men der er godt nok mange, som færdes i skoven og andre steder med musik i ørene, og de hører ikke en klokke, og så er man nød til at råbe, for ikke at gøre dem forskrækket, men så bliver de sure i stedet for. ’det er ikke nemt’ ;-)”

Og hundelufteres opførsel bliver også bragt op:
Zoya Hejselbæk skriver: ”Har naturligvis klokke på alle cykler, men når hundeluftere går fuldstændig idiotisk, så er det indrømmet ikke så ofte, jeg bruger den. Er alle trafikanter ikke forpligtet til at vise hensyn og agtpågivenhed? Gående og løbende burde også orientere sig bagud som alle andre.”

Også ikke MTB’ere blander sig i debatten – og de vil tilsyneladende gerne høre et ring i stedet for et råb:

Vivi Fønsskov Eriksen skriver: ”Jeg er løber og synes, I skal sige ja tak til ringeklokke. Jeg bliver ikke sur, hvis der er nogen som ringer ....:-)”

Neil Crespin skriver: ”Jeg går tit i skoven og vil hellere høre ringeklokken end råben.”

Hvad mener du? Er du mest til ring eller råb? Og hvad synes du om samværet mellem MTB’ere og almindelige brugere af skoven? Kom med din kommentar i Facebook-feltet nedenfor: