Kajak-tur: 7 gode råd inden turen

Forbered dig, når du skal på tur i kajak. Tjek vind, vejr og lokale forhold. Så får du en bedre tur.

Tjek vejret grundigt og kend dine begrænsninger. Så kan du få fantastiske oplevelser på en kajak-tur. Foto: Stig Josefsen

1. Undersøg området

Går din kajak-tur til et nyt område? Så gå på nettet og undersøg det her:

  • GoogleEarth: Her kan du nærstudere området, aflæse afstande og se fotos.

  • Ud i naturen-kortet: Her kan du finde mange brugbare informationer, især hvis du slår ”Brugernes tips” til: De ligger under ”Seværdigheder”.

  • Den lokale kajakklub: Forhør dig evt. om forholdene. Hvad er de bedste ruter, hvad man skal passe på, og hvor er der særlig høj oplevelsesværdi.

  • Køb et kort: Du kan bruge søkort eller geodætiske kort over området. Søkortene fortæller om dybder, sømærker og trafik. Men de geodætiske 1 cm kort kan være fuldt tilstrækkeligt.

2. Kend vejrudsigten

DMI fortæller dig vejrudsigten. Her kan du med fordel klikke dig ind på
farvandsudsigter og udvælge det område, du skal besøge. Her kan du aflæse både vind, bølgehøjde og strømforhold et par døgn frem.

Farvandsvæsenets hjemmeside: Brug Sejladsudsigten. Den er fuld af information og prognoser. Her er en animation af vejret, som du selv kan indstille.

SMS-tjeneste: Farvandsvæsenet har en sms-tjeneste om vejrforholdene, hvor du kan få tilsendt en sms under din tur. Smart!

3. Kend dine begrænsninger

Din sunde fornuft er din bedste rettesnor, når du skal ud på vandet. Anerkend dine egne styrker og begrænsninger. En dumhed til søs kan koste dyrt.

Stil dig selv kritiske spørgsmål:

  • Hvordan er din form?
  • Er du en god svømmer?
  • Kan du nemt komme op i kajakken igen, hvis uheldet er ude?
  • Er dit niveau egnet i forhold til turen?

Lad være med at gå ud i vejr og vind, der overstiger dine evner. God uddannelse og kurser er i den forbindelse er guld værd. Her har DGI kajak og kano et stort udbud, du kan tilmelde dig.

4. Ro ikke kajak alene

Er du kommet i en usikker situation, så er din romakker din bedste livsforsikring. Ved at være flere øger I sikkerheden flere hundrede procent.
Tag derfor flere ud sammen, en gruppe giver tryghed og nogen at dele oplevelserne med.

5. Kend din kajak

Det er en fordel at kende sin kajak godt, når man er på længere ture. Det vil sige, at du har roet mange kilometer i den og har testet den i forskellige slags vejr og situationer.

Desuden skal du have en fornemmelse af, hvad den kan rumme, inden du begiver dig ud på overnatningsture.

Du kan teste det ved at stoppe udstyr i den hjemme på græsset. I med sovepose, liggeunderlag, telt, køkkengrej osv. og se, hvad det fylder.

6. Pak din kajak fornuftigt

Pakning af kajak er en sag i sig selv. Pak altid det tungeste omkring cockpittet og de lette ting ud i stævnene.

Brug forskellige farvede pakposer, så du kan pakke i mindre portioner og kan kende dem fra hinanden. Bruge også gerne kraftige plast affaldssække og snør dem med en snøvs der vender opad, så løber vandet ikke ind i dem.

Læs mere om udstyr, påklædning og mad her:
Kajak-tur: Hvad skal du have med?

7. Afstem jeres forventninger

Skal I på en længere tur, så lav et møde eller to, inden I tager af sted. Aftal, hvilke præmisser turen skal fungere på.

  • Hvad er tempoet?
  • Hvor langt ror vi pr. dag?
  • Hvor ofte holder vi pause?
  • Hvornår går vi seng, hvor tidligt står vi op?
  • Hvordan deler vi os op?
  • Hvem har hvilket ansvar?
  • Hvem er turleder - osv.

En afklaring løser mange problemer. Forberedelse giver en klar rollefordeling. Lav en gennemarbejdet plan og få fordelt opgaverne, så alle tager del.

God tur!

Det kan måske lyde lidt voldsomt med alle disse forberedelser til en kajaktur. Men så snart man har prøvet det bare én gang, er der mange ting, der hurtigt falder på plads. Med rutine bliver det meget nemmere.

Forberedelse giver tryghed og frihed. Så kan du bare slappe af og nyde turen.

God tur, vi ses derude!