Nu findes det! Styrt-detektor til MTB

Det danske firma bag MTB-app’en Singletracker har udviklet en styrt-detektor til mountainbike-ryttere.

På billedet (tv) kan du se en styrt-detektoren TILT, hvor den er monteret på et MTB-hjul. Foto: Singletracker / Jónas Thor Björnsson

Forestil dig, du er alene afsted på din MTB i den lokale skov, og du er ude for et slemt styrt. Du kan risikere at slå dig selv bevidstløs eller få en så slem skade, at du er ude af stand til at bevæge dig.

Styrt er nærmest uundgåelige, hvis du jævnligt dyrker MTB. Og selvom de fleste styrt er relativt harmløse, så kan det pludseligt en dag blive alvorligt. Derfor er det også vigtigt, at sikkerheden er i top, og den er et dansk firma nu klar til at styrke.

Det er firmaet Motinno, som også står bag MTB-app’en Singletracker, der har udviklet en styrt-detektor ved navn TILT.

Læs om Singletracker i vores artikel MTB: 5 apps der øger din sikkerhed

Sådan virker styrt-detektoren

TILT virker ved, at du monterer en lille sensor på forhjulet (navet), som registrerer rotation, slag og hældning.

De informationer sendes ind i Singletracker-app’en, som kan beregne, om du har været ude for et styrt, fortæller Direktør i Mortinno, Morten Kamp Schubert.

”Tilsammen giver det et meget sikkert billede af, om man har haft et styrt. Hvis man er OK efter et styrt, kan man blot slå alarmen fra, inden den sender beskeden ud til de andre ryttere i nærheden eller til de kontaktpersoner, man har defineret som redningspersoner.”

Læs også: Knoglebrækkende MTB-styrt: ”Jeg var aldrig bange”

Sender besked om hjælp til andre

Det er også via Singletracker, at TILT sender besked til MTB-ryttere i nærheden om, at du er styrtet. De vil så være i stand til ved hjælp af GPS’en at se, hvor du er styrtet.

Er der ingen ryttere i nærheden, så kan du i app’en tilføje såkaldte redningspersoner, du ved med sikkerhed, vil få din besked om hjælp.

Der arbejdes også på en funktion, hvor der vil blive tilknyttet redningsgrupper til spor rundt om i Danmark, som også vil blive alarmeret, hvis der er styrt på deres tilknyttede spor.

Læs også: Sådan forebygger du MTB-styrt

MTB-styrt er et problem

Styrt er en realitet indenfor idrætten, og i takt med at flere og flere dyrker mountainbike, er antallet af styrt naturligt også steget.

Det har vi tidligere sat fokus på i flere artikler, og tilbage i 2015 slog Danmarks to klinikker for rygmarvsskadede alarm. Det er rigtig mange år i idrætten, hvor udviklerne bag TILT har set styrt, der ligger til grund for TILT.

”Vi har nu i mere end to år arbejdet fuldtid med MTB - og cyklet i mere end 20 år. Der har vi set for mange uheld, og vi følte, der var et stort behov for at sætte fokus på sikkerheden. Derfor håber vi, at kunne gøre en forskel ved udviklingen af TILT. Hvis uheldet skulle ske, så ligger du ikke ude i skoven uden at få hjælp,” fortæller Morten Kamp Schubert.