5 idrætter med ligestilling – her konkurrerer mænd og kvinder mod hinanden

Mænd har det fysiske overtag på kvinder i mange sportsgrene, men i nogle få konkurrerer de to køn på lige vilkår.

Det er kun ganske få idrætter, hvor mænd og kvinder konkurrerer på lige fod. Foto: Colourbox

Det er sjældent, at mænd og kvinder konkurrerer imod hinanden i idrætter, fordi mænd på mange parametre fra naturens side har det fysiske overtag på kvinderne.

Læs også: Kvinder løber klogere end mænd

I idrætter, hvor fysikken er afgørende, vil selv de dygtigste kvindelige udøvere ikke have en chance mod eliten fra det modsatte køn. Men der findes faktisk idrætter, hvor det ikke er tilfældet.

Vi har samlet nogle af idrætterne, hvor mænd og kvinder konkurrerer direkte imod hinanden.

Ridning

På hesteryggen konkurrerer mænd og kvinder imod hinanden i en række forskellige discipliner. Det gælder i dressur, ridebanespringning og military. Også hestevæddeløb er åbent for begge køn, selvom størstedelen af jockeyerne er mænd.

Ligestillingen gælder også blandt hestene, hvor der er plads til både hopper og hingste.

I ridesport spiller rytterens fysik en mindre afgørende rolle end i for eksempel en styrke- eller udholdenhedsidræt. Derimod er det rytterens evne til at få hesten til at gøre som ønsket, som er det vigtigste.

De olympiske ridediscipliner er også de eneste OL-discipliner udover mixed-disciplinerne i for eksempel tennis, hvor vi kan se mænd og kvinder på det samme podie ved præmieceremonien.

Danmark har i skrivende stund to ryttere i top-10 på dressurrytternes verdensrangliste, som føres af tyske Isabell Werth. Daniel Bachmann Andersen ligger nummer syv, mens Cathrine Dufour er nummer otte.

Motorsport

Selvom motorsport kan virke både maskulint og mandsdomineret, dyster kvinder og mænd faktisk på fuldstændig lige fod. Der er bare ikke ret mange kvinder med.

I Danmark er det et sted mellem fem og ti procent af kørerne, som er kvinder, viser tal fra Dansk Automobil Sports Union. En del piger dyrker sporten på gokart-plan, men mange falder fra, når de rykker op i rækkerne og skal køre biler.

Det kræver en overraskende god fysik at køre stærkt på racerbanen. Men med moderne racerbilers teknologi er der ingen grund til, at mænd og kvinder ikke skulle konkurrere på lige vilkår.

Heller ikke når man måler på vigtige psykologiske evner som koncentration, er der forskelle, som skulle favorisere mændene.

Danmark har to utrolig dygtige og højt profilerede kvindelige racerkørere i Michelle Gatting, der i flere år var den eneste kvindelige kører i DTC, og Christina Nielsen, der i 2016 blev den første kvindelige danske kører i 24-timersløbet Le Mans.  

Esport

Esport er for alle. Også selvom drenge i øjeblikket er voldsomt overrepræsenteret i de populære spil. Men der er ingen forskelle fra naturens side, som gør mænd til bedre gamere end kvinder.

Sagen er bare den, at der er langt flere mandlige spillere, og at der derfor er flere gode at vælge imellem end blandt kvinderne.

Det skel har medført, at der ofte laves særskilte turneringer for kvinder i et forsøg på at gøre det mere attraktivt for kvinderne at spille med og forhåbentlig tiltrække nye spillere.

Læs også: 5 bud: Forskellen på kvinder og mænd på racercyklen

I hovedkonkurrencer må alle i udgangspunktet stille op, hvis ellers de er gode nok. Og det er der bestemt kvinder, der er.

Canadiske Sasha ”Scarlett” Hostyn er professionel esportsudøver og blandt verdens bedste i spillet Starcraft II. I 2018 blev hun den første kvindelige vinder af en stor Starcraft-turnering, da hun vandt Extreme Masters Tournament.

Herhjemme spiller kvinder også med i eSportligaen og i mange foreninger på lige fod med mændene.

Hundesport

Kerneværdierne i hundesport er samvær, samarbejde, respekt for hunden, og at det altid skal være sjovt at gå på banen. Og her er det underordnet, om du er mand eller kvinde.

Der er flere forskellige discipliner inden for hundesport, men to af de mest kendte er agility og rally. I agility gælder det om at føre hunden så hurtigt som muligt gennem de forhindringer, som banen består af, mens rally også foregår på en bane, men består mere af lydighedsøvelser.

Fælles er, at samarbejdet med hunden er det vigtigste. Og her er der intet, der favoriserer et køn frem for det andet. Fysikken er ikke uden betydning – det er bare snarere hundens end ejerens, som er vigtig.

Kvinderne er måske en smule i overtal, men der findes masser af dygtige mænd i hundesport. Det samme gælder i øvrigt blandt hundene, hvor begge køn også er godt repræsenterede.

Idrætter med blandede hold

I mange andre idrætter og discipliner konkurreres der i låste blandede hold eller par, ofte kaldet mixed-gender.

Der findes mixed doubles i både badminton, squash, tennis og bordtennis, og i andre discipliner inden for dans og kunstskøjteløb konkurreres der ligeledes i par. Selv Nacra 17 inden for sejlsport er en mixed-gender disciplin.

Også i forskellige holdsportsgrene findes der mixed-discipliner. Det gælder for eksempel i frisbeesporten Ultimate, i volleyball og i kørestolsrugby.

Derudover kan du se mænd og kvinder konkurrere i samme disciplin i stafetter blandt andet på løbebanen og i svømmebassinet.

I Ultimate, snooker og pool kan mænd og kvinder også deltage på lige vilkår. Der er bare så få kvinder, der spiller, at de ofte har deres egne turneringer, som man også ser det i esport. Men der er intet, der forhindrer kvinder i at stille op i de største turneringer for mænd.

I flere mindre sportsgrene finder kønsopdelingen først sted på elite- og seniorniveau.

Så er du kvinde og dyrker idrætten på motionsniveau i en forening i Danmark, kan du komme op imod mænd i konkurrencer. Det ses for eksempel i discipliner inden for skydning, bowls, petanque, billard og unicykling.