Gode råd til køb af lygter til din MTB

Er du vild med at køre på din MTB i mørke stunder, så er det vigtigt med lygter - og den rigtige opsætning af dem.

Du skal have en for- og en baglygte fastmonteret på din cykel. Sådan er det både i skoven og på vejene. Det betyder så, at du skal have én forlygte på eksempelvis dit styr.

Er du til MTB-kørsel i mørke, så er det vigtigt med den rigtige opsætning af dine lygter, da det påvirker mange elementer af din kørsel. Og ligeså vigtigt, så skal du være på lovens side

”Du skal have en for- og en baglygte fastmonteret på din cykel. Sådan er det både i skoven og på vejene. Det betyder så, at du skal have én forlygte på eksempelvis dit styr,"  forklarer DGI’s idrætskonsulent Simon Qvortrup og fortsætter:

”Problematikken for mountainbikeryttere kan være, at det uden tvivl er rarere at køre med en lygte på hjelmen, så lyset følger din synsvinkel. Det gør også, at du bedre kan se rundt i et sving. Løsningen, som mange tyer til, er at benytte to forlygter: Den ene på hjelmen og den anden på styret. Hvad angår baglygter, så har de ikke den store funktion ude i skoven, men lovgivningsmæssigt skal du selvfølgelig have en på.”

Vær opmærksom på køb over nettet

Simon Qvortrup anbefaler to strategier, når du skal investere i forlygter til din MTB.

Han fraråder, at du køber lygter på nettet, som virker urealistisk billige, for du kan ikke være sikker på, hvad du i virkeligheden får på cyklen.

”Men det betyder ikke, at du ikke kan se dig om, og du kan sagtens bruge en billig lygte og for eksempel skifte den ud hvert eller hvert andet år. Det gør jeg faktisk selv. De billigere lygter, som stadig virker fint og giver tilstrækkeligt lys, kan man få i prislejet 500-600 kroner og opefter i de fysiske butikker.”

Det skal lygterne kunne

Du er dog ikke helt i mål, når du har styr på lovgivning og prisen for dine MTB-lygter. Skal du skræddersy setuppet præcis til dine behov, så er der nogle faktorer, du skal have styr på.

”De her lygter kan lyse utrolig kraftigt. Når du køber en lygte, skal du huske at se på ’lumen’, som er en måleenhed for mængden af lys fra lygten. Jo højere tal, desto kraftigere. Det er en smagssag, hvordan man foretrækker det, så det er smart at få testet af eller spørge til det i en specialbutik," siger Simon Qvortrup og uddyber:

"Hvis vi forestiller os samme model som tidligere beskrevet, hvor man gerne vil have en lygte på styret og en på hjelmen, så kan du vælge at købe en helt billig LED-lygte til en 20’er til styret og så en dyr specialiseret lygte til din hjelm. Alternativt kan du have to stærke forlygter, og det er selvfølgelig klart anbefalelsesværdigt, men måske ikke nødvendigt, hvis du er nybegynder."

Med de stærke lygter følger også et ansvar.

”Det er virkelig vigtigt, at du husker på, at du lyser med ekstremt voldsomt lys, når du kører frem og tilbage fra skoven. Du kan let komme til at blænde både bilister og andre cyklister, så der skabes farlige situationer. Så: Blænd ned eller brug udelukkende dine helt normale LED-lygter på vejene,” fortæller Simon Qvortrup.