5 steder i Danmark du bare må ro kajak

Der er rigtig mange steder i Danmark, hvor det i den grad er værd at hoppe i kajakken. Her er fem af de bedste steder.

"Jeg elsker dagture. Det giver mig en rigtig god oplevelse af naturen, vandet og mig selv." Foto: Katrine Rosenkrantz Balslev

Jeg elsker dagture. Det giver mig en rigtig god oplevelse af naturen, vandet og mig selv.

For at det bliver en god tur, synes jeg, det er en fordel at gøre lidt forarbejde som f.eks. at finde et godt kort over området, finde gode steder at sætte i, holde pauser, og finde steder, hvor man bør stoppe op og nyde naturen.

I artiklen deler jeg nogle af mine bedste dagsture ved ukendte kyster.

Mariagerfjord

Distance: ca. 20 km

Farvand: Kystnært med to små kryds på under 2 km

En oplagt destination til en forårs- eller efterårstur hvor du virkelig får noget ud af naturens forandringer.

Jeg vil begynde denne tur ved det hyggelige lille fiskerleje, Stinesminde, på nordsiden af fjorden. Herfra går turen ca. 7 km vest på mod Bramslev bakker.

Turen langs nordkysten byder på små næs og høje skovklædte bakker. Når man kommer til badebroen ved Bramslev camping er det oplagt at tage en frokostpause ved de opstillede borde og bænke.

Efter en velfortjent frokost går turen over fjorden til et lille kryds på 500 m. På sydsiden er der også flot skov og marker helt ned til vandet.

Du skal ikke blive overrasket, hvis du pludselig støder på en flok køer på soppetur. Efter ca. 7 km når du til Mariagerby, og den lokale kajakklubs bådebro er et oplagt sted for en kop eftermiddagskaffe.

Sidste del af turen byder på en lille havnerundfart i Mariager Havn, inden du krydser tilbage til Stinesminde. Krydset tilbage over fjorden er ca. 1,5 km alt efter, hvor meget øst på du ror inden, du stikker over.

En lækker tur, som kan roes både med udgangspunkt fra Stinesminde eller Mariager.

Turen kan godt tages i lidt vestenvind, så må du bare ro efter princippet, kæmp ud - blæs hjem. Jeg synes dog altid, det er en fordel at ro modvind ud, hvor du har alle kræfterne og medvind hjem, hvor kræfterne måske er ved at være brugte, og et skub i ryggen er lækkert.

Fur- ø i Limfjorden

Distance: ca. 25 km

Farvand: Limfjorden -kystnær roning

En længere dagstur som kan byde moler, rødsten og øl.

Denne tur vil jeg begynde fra Branden færgehavn. Fra fastlandet går turen over til Fur og op langs vestkysten. Efter 6 km støder man på en parkeringsbøje ud for Fur Bryghus, og hvis du er til en lækker frokost og godt øl, er det helt klart et besøg værd. Bryghuset ligger 250 m fra stranden.

På det næste stykke runder vi Knuden - en markant molerklint. Turen langs nordkysten byder på flere molerklinter, hvor der er rig mulighed for at finde forsteninger. Efter knap 5 km fra bryghuset finder du Rødstenen, som er en stræk-ben-pause-værdig.

Det sidste stykke langs nordkysten er ca. 5 km, og det ender ved Færker odde, hvor du har et fint kig til Livø.

Den sidste del af turen går sydøst på, og du kan vælge at krydse over Færgervig eller tage den kystnære rute. Efter ca. 9 km mere er du tilbage ved Branden færgehavn.

Inden afgang kan du med fordel kigge på vinden og vurdere, hvilken vej rundt der er mest fordelagtig. Turen kan også laves med en overnatning i shelters på naturlejrpladsen ved rødstenen.

Helgenæs- halvø i Djursland

Distance: ca. 20 km

Farvand: Århusbugt- kystnært roning

En tur som byder på hurtigfærge bølger, fyr og høje skrænter.

Helgenæs er en halvø, og på det smalleste sted er der 250 m, hvilket gør det let at tage en rundtur, og gå det korte stykke tilbage til bilen.

Turen kan roes begge veje rundt alt efter vejret, og den begynder ved Draget. Turen mod uret begynder i Begtrup vig, forbi Kongesgaarde, ned langs vestkysten til sletterhage fyr. Dette stræk er 10 km, og hvis du trænger til at strække ben eller en kop kaffe undervejs, er det bare at gå på land. Man skal dog være opmærksom på den stenede strand, og at færgebølgerne kommer godt op på stranden.

Sletterhage fyr er et oplagt sted til en længere pause. Sejlrenden går helt tæt ved kysten, så er du heldig, kommer der et af de store containerskibe forbi. Der er toilet og madpakkehus. Når du har rundet fyret og kommer 1 km op langs kysten, begynder skrænterne. Oppe på skrænten ligger tysker-tårnet. Fra tårnet kan du se Samsøs nordspids 11 km væk.

Herefter går turen 1 km videre op forbi Lushage og 7 km op langs østkysten. Østkysten byder på skrænter og kig til Ebeltoft vig. Tilbage ved Draget er der bare en lille gåtur tilbage efter bilen.

Løkken til Lønstrup- strækning på vestkysten

Distance: ca. 30 km

Farvand: Vesterhavet- kystnær roning

En tur med vand så langt øjet rækker til den ene side - og kæmpe klitter, badehuse og bunkers til den anden.

Løkken er et godt udgangspunkt for turen, da det er let at komme ned til stranden med kajakker og biler. På begge sider af den nye mole står der i sommerperioden de sjove små badehuse.

Fra Løkken er der 10 km til Rubjerg knude fyr. Hele vejen langs kysten er der stejle klitter, hvor der stikker bunkers og sommerhuse ud af. Flere steder er der bygget trapper, så du kan komme op på klitterne. En tur op af trapperen er en godtmulighed for at få strukket benene, og se det hele fra et andet perspektiv.

Vandreklitten ved Rubjerg knude ligger som en kæmpe hvid dyne omkring fyret, og det er et specielt syn. 1,5 km fra Rubjerg Knud har Mårup kirke måtte lade livet til havet, og 2 km længere henne ligger Lønstrup, hvor der er god mulighed for at holde en længere pause.

På den sidste km før Lønstrup er der høfder, men der er fint at gå i land på stranden ved det gamle redningshus.

Der er flere muligheder for is og andet godt til maven, og det er kun en lille gåtur fra redningshuset, inden turen går retur til Løkken.

Denne tur bør kun gennemføres i østenvind eller ved meget lidt vestenvind, da du ellers kan få en dårlig oplevelse med Vesterhavets bølger.

Hirsholmene- øgruppe ud for Frederikshavn

Distance: 20-25 km

Farvand: Kattegat- min 5 km åbent kryds

En dagstur til Hirsholmene byder på en tur til Danmarks nordligste ø-gruppe, som ligger 5 km ude i Kattegat.

Med sine mange sten og fuglekolonier er Hirsholmene en helt speciel ø-gruppe at komme ud til. Hirsholmene og havområdet omkring er fredet til naturreservat, hvilket betyder, at du kun må gå ind på hovedøen Hirsholm og Deget.

Øerne minder om den svenske skærgård og indbyder til rockhopping, men man skal på grund af fredningen holde sig 50 meter fra alle skær og øer, ellers får du problemer med øens opsynsmand.

Turen til Hirsholmene skal planlægges efter vejr og vind, og du skal kunne sidde i kajakken i 2 timer uden at komme i land. Turen fra fastlandet og direkte over til Hirsholmhavn tager en god times tid alt efter vejr og vind.

Vel ankommet til øen kan du passende indtage din frokost i eller ved infohuset, som ligger i den nordlige ende af havnen.

Efter frokosten vil en gåtur på øen give mulighed for at lytte til måger, se på gamle huse og måske kravle en tur op i fyrtårnet, og få et view ud over hele ø-gruppen. Toiletbygningen er midt på øen, men der er ingen drikkevand tilgængeligt.

Turen rundt om øerne er ca. 6 km og byder på en hel unik natur. Øerne er Danmarks største stenrev, og derfor skal du også være opmærksom på store sten lige under overfladen.

Det eneste sted du må gå i land på Hirsholm, ud over havnen, er præstebugten, som er en lækker lille sandstrand.

Tilbage i havnen kan du lige holde en kaffepause, inden du tager krydset retur til fastlandet. Husk at tage højde for vindretningen hjem.

Dette er et bud på 5 steder, jeg kender og har haft fornøjelse af at ro. Der er mange flere steder derude, som jeg mangler at udforske i det østlige dk.