Åbent vand-svømning: Vinterens overvejelser
Vil du gerne svømme i åbent vand om vinteren, så får du her gode tip og råd om forholdsregler.
De kolde måneder er i gang, og overgangen til vintertid er for de fleste åbent vand-svømmeres vedkommende ensbetydende med off season.
Det er dog ikke umuligt at støde på de helt ukuelige entusiaster, der med tætpakket neopren trodser de kolde temperaturer og tilbagelækker et par baner eksempelvis i udendørs anlæg, der måtte være åbent for svømning.
Læs også: Bliv klar til åbent vand – I svømmehallen!
Hvornår er temperaturen den rigtige?
Den ambitiøse åbent vand-svømmer er i gang hele året rundt, og mens temperaturerne ikke er til udendørs svømning i vinterhalvåret, kan mange forberedelser i stedet gøres i svømmehallen.
Afgørende for, hvornår selve sæsonen for alvor kan starte igen, er temperaturerne, og om du er rustet til det kolde vand i foråret.
På bl.a. dmi.dk er det muligt at tilgå havtemperaturerne, og for de flestes vedkommende er grænsen ved tålelig åbent vand-svømning 12-15 grader.
Holder temperaturen i dit lokale vandområde sig i en periode stabilt ved omtrent 12-15 grader, kan du begynde at overveje at tage våddragten ud af skabet.
Inden den første udendørstur kan det være en god ide at have testet våddragten i svømmehallen for skrammer, revner eller sprækker – især, hvis dragten er fra sidste sæson og har overvintret på en bøjle i tøjskabet.
Læs også: Vinterbadning: Sådan kommer du i gang!
Sikkerhed og udstyr
Rammer utålmodigheden dig, og er du fristet af en dukkert i 12-15 grader vand i det tidlige forår, er det særligt vigtigt at være rustet og godt forberedt inden svømmeturen.
Svømmer du i vand i 12-15 grader – eller derunder – er neoprensokker og neoprenhætte vigtige remedier. Særligt hovedet afgiver megen varme, og en solid neoprenhætte er derfor en højrelevant investering at gøre sig.
Neoprenhandsker kan også bruges, men du må forberede dig på, at vandfølingen i vandet mindskes, mens belastningen på især skuldrene forøges. Det skyldes den større flade, der kan minde om svømning med håndpadler.
Uanset årstiden er det primære råd om sikkerhed, at du aldrig bør svømme alene.
Du bør være synlig – eksempelvis ved at bære en badehætte med stærke farver (pink eller neongrøn) – og du bør kende området i forvejen.
Undersøg inden turen, hvordan kystforholdene er, hvor stærkt strømmen bevæger sig, hvilke orienteringspunkter du ser og afdæk vejrudsigten allerede inden du tager hjemmefra.
Og endeligt er det altid det sikreste at svømme langs kysten, så kanten (eller potentiel hjælp) er i nærheden.
Læs også: Crawl: Sådan får du en optimal vejrtrækning
Sæsonen første svømmetur
Uanset hvor tidligt, du indleder sæsonen – men særligt, hvis det sker i foråret og i koldt vand med temperaturer under 12-15 grader – er det vigtigt at være forberedt.
Nogle vænner sig hurtigt til det kolde vand, mens andre vil opleve den første svømmetur som en konstant smerte i især ansigtet, i fødderne og i hænderne.
Det er IKKE risikofrit at dyrke åbent vand-svømning i naturen, og selv garvede svømmere kan blive overrasket. Lyt til din krops signaler, hold pauser og mærk efter.
Det skal være en selvfølge at forberede sig og være beredt, og er første svømmetur indledt for tidligt, eller hvis fornemmelsen ikke er den rigtige, må man gå i land.