Ny rapport: Hård træning skader ikke

Benhård daglig træning er ikke er farlig for kroppen, konkluderer ny rapport. Dermed bliver der pustet liv i debatten om overtræning.

Er det sundt at træne hver dag? Nyt forskningsprojekt kommer med et bud på svaret. Foto: Lars Holm

Ironman, ultraløb og marathon er populært som aldrig før, og flere og flere træner benhårdt hver dag.

Den sidste tid har der været stor debat om, hvorvidt det nu også er sundt for kroppen at være så ekstrem. Ny rapport viser, at det ikke er farligt at være supermotionist.

Træner du meget og hårdt behøver du ikke være mere bekymret for din sundhedstilstand end andre motionister.

Det konkluderer en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, hvor al dansk og international litteratur er gennemgået.

Rapporten viser, at hård daglig træning ikke udgør en helbredsmæssig risiko, hvis du bare husker at holde øje med eventuelle individuelle advarselssignaler.

”Supermotionister har generelt et godt helbred. De negative effekter, der er ved at dyrke meget motion, er enten sjældne eller forbigående. Man kan altså ikke på baggrund af litteraturen fraråde folk at dyrke motion på niveau med en supermotionist,” siger Kristian Overgaard, der er formand for arbejdsgruppen bag rapporten.

Flere danskere bliver supermotionister

Danskernes iver efter at dyrke udholdenhedsidrætter er steget markant de seneste år. Med over 12.000 deltagere til Copenhagen Marathon den 18. maj var deltagertallet mere end tidoblet siden 1980.

Og generelt er der ingen tvivl om, at det er sundt at dyrke motion.

Men løbende stilles der spørgsmålstegn ved, om det er sundhedsskadeligt at dyrke for meget motion. Og tidligere undersøgelser har vist, at ekstrem motion gav et dårligere helbred end moderat motionsdyrkelse.

Læs om overtræning: Pas på: Farligt at træne for meget

Den nye rapport er da også blevet mødt med kritik fra andre forskere, bl.a. i Politiken.

Lyt til advarselssignalerne

Kristian Overgaard påpeger, at man på nuværende tidspunkt ikke kan sige med sikkerhed, hvor stor en motionsmængde der er sundhedsmæssigt optimal.

Der er ikke evidens for, at det bliver skadeligt for helbredet, når der er tale om ekstrem motionen. Man kan heller ikke sige, hvornår risikoen for skadelige effekter stiger.

”Supermotionister bør dog være opmærksomme på eventuelle advarselssignaler i forbindelse med træningen og respektere disse signaler,” siger Kristian Overgaard.

De positive effekter af løb og anden motion kommer, når der er balance mellem træning og restitution. Hvis man derimod udelader restitution, er der risiko for skader.

Læs om restitution: Træning: Derfor er restitution vigtig

Rapporten viser dog, at supermotionister ikke har ikke større risiko for overbelastningsskader end almindelige motionister. Dem der træner meget har færre skader per træningstime end begyndere og almindelige motionister.