Løb: Undgå toilet-trang og rumlemave

Mange løbere døjer med pludselig tissetrang og rumlende mave på løbeturen. Med rigtig løbe kost kan du styre tarmene og undgå toilet løb.

At møde offentlige toiletter på løberuten kan være en stor lykke - og ret nødvendigt Foto: Colourbox

Toilet-trang kommer ubelejligt

Selvfølgelig kommer tisse-trangen ude på løberuten og længst væk fra toilettet. Og naturligvis rumsterer tarmene, når man løber et stort motionsløb.

Maven kan være en rumlende modspiller i løb. Mange løbere mister modet, når de efter 5 minutters løb føler et pres i tarmsystemet og må skynde sig tilbage til toilettet.

Løb tømmer tarmen

Det er langt fra usædvanligt pludselig at skulle på toilettet, mens man løber. Man spejder efter en øde plet eller et offentligt toilet... Mange løbere døjer med problemet, forklarer idrætslæge Jakob G. Rhode:

”Når vi løber, bliver musklerne i tarmen stimuleret. Hvis endetarmen ikke er tom, vil man hurtigt opleve en vis trang til at komme på toilettet,” siger han.

For de fleste løbere melder toilet-trangen sig efter få minutters løbetræning. Men mange løbere oplever også, at den først kommer efter en halv times tid.

Sådan undgår du toilet-løb

Du kan få et mere behageligt løb uden krampagtigt at presse ballerne sammen på følgende måder:

  • Spis det seneste måltid mindst tre timer før din løbetræning, så rumler maden ikke i maven mens du løber.
  • Spis et lille stykke brød eller en halv banan en halv time inden, at du løber. På den måde modvirker du sultfornemmelsen. Banan kan fungere som en fast stopper for løbske tarme.
  • Sørg for at drikke rigeligt til dagligt, så bliver tarmen langsomt tømt for væske, når du løber.
  • Drik en eller to kopper kaffe en times tid inden træning eller konkurrence. Kaffen sætter gang i maven, så du kommer på toilettet, før du har løbesko på og er langt hjemmefra.

Tag lidt toiletpapir med

Hvis alt går galt - så er det godt at have lidt toiletpapir i lommen, lyder rådet fra idrætslægen Jakob G. Rhode.