Historiens vingesus ramte rytterne i Roskilde

300 motionsryttere gjorde genopstandelsen af det legendariske Stjerneløb til en bragende succes. Deltagerne i DGI’s motionsløb var første felt på ruten, hvilket blot gjorde oplevelsen endnu mere speciel.

’Rolfs beskidte kuld’ nød at være en del af historien til DGI Stjerneløb Foto: Per Colstrup Vinkel

Den lokale hundelufter vender hovedet, da han passerer den lange kø af lystigt snakkende cykelentusiaster. Gruppen har taget opstilling på plænen foran Vikingeskibsmuseerne i Roskilde, og den er alene med sin størrelse på et par hundrede personer opsigtsvækkende på en søndag morgen lidt i syv.

Bag dem ligger Roskilde Fjord blikstille og vågner stille op til endnu en dag i den dejlige danske sommer.

Det var lige her de verdensberømte danske vikinger indledte deres globale togter, og netop historiske togter er også blandt drivkræfterne for at mange af motionsrytterne i DGI Stjerneløb har valgt at stå tidligt ud af sengen denne søndag til fordel for jernhesten.

Rolfs beskidte kuld

I det ene hjørne sidder fem gutter, der har taget turen fra København for at dyste om hæder og ære. Snakken går om, hvordan den chip rytterne skal montere på cyklen for at tage tiden kan komme længst muligt frem for på den måde at vinde vigtige sekunder.

Cykelholdet de fem fra København er en del af hedder ’Rolfs beskidte kuld’. Linket til et historisk cykelløb som DGI Stjerneløb kunne ikke være bedre.

”Cykelsport ér historie, så simpelt kan det siges,” lyder det fra en af rytterne, mens holdkaptajn Mats Gade supplerer.

”Jeg husker som var det i går, hvordan Rolf Sørensen kom i mål som vinder af Flandern Rundt i 1997 uden man kunne se meget andet i hans ansigt end mudder. I foråret var vi nede og køre motionsløbet i Belgien, vi er helt vilde med at få lov at køre historiske løb,” forklarer Mats Gade.

”Vores træning i det daglige bliver også passet, men det er bare noget andet, når man kommer ud på de ruter her, hvor vi mærker historiens vingesus.”

Stjerneløbets eliteløb blev kørt første gang i 1894 og er dermed blandt Europas ældste løb. Det er første gang i år, at der bliver kørt et motionsløb som optakt.

Efter motionsløbet blev der kørt finale i DGI Holdløb - læs reportage: Historiens vingesus ramte rytterne i Roskilde

Fokus på sikkerheden

En Facebook-gruppe er eneste faste holdepunkt for Rolfs beskidte kuld. Her aftales alt fra træningsaftener rundt i hovedstaden til ture til løb i ind- og udland.

Derfor glæder det løbsarrangør fra DGI Midt- og Vestsjælland, Bo Wacker, at man allerede i år et er lykkedes med at tiltrække også de uorganiserede ryttere.

”Vi har lagt os an på at gøre løbet ekstremt velafviklet. Vi har stor fokus på sikkerheden, da vi ved det er noget rytterne vægter højt. Vi har 70 hjemmeværnsfolk og frivillige fra 15 forskellige foreninger med i arrangementet. På den måde håber vi med tiden at kunne genskabe ånden fra det gamle Stjerneløb (senest blev afviklet i 1997, red.),” fortæller Bo Wacker.

”Oplevelsen her kan måske samtidig være med til at vække en interesse for at køre cykelløb i organiseret regi, når de kan se, hvad vi kan.”

Bliv hurtigere med 10-ugers træningsprogram: Gratis træningsprogram på mail

Motionsryttere gav den også gas

På opløbsstrækningen suser de første ryttere i smukt solskin over målstregen efter en god times cykelløb i og omkring Roskilde.

Motionsdelen af DGI Stjerneløb afvikles på en rute på godt 40 kilometer, mens man lader de professionelle om at køre den klassiske distance ud og ind af byens stikveje. Det betyder dog langtfra, at løbet bliver en stille cykeltur i søndagssolen.

Et felt på cirka 40 mand af de 300 startende rammer opløbsstrækningen sammen.

For Rolfs beskidte kuld ender det hele lykkeligt, da man har en mand med i gruppen, selvom kaptajn Mats Gade går kold i rundkørslen lige før opløbet.

Cykelhold kommer igen

En 21. plads bliver resultatet for Mats Gade, men vigtigere er oplevelsen af et cykelløb, der bestemt lugter af mere.

”Det var helt ekstremt godt organiseret. Der var nærmest mere sikkerhed rundt på ruten end nødvendigt, men det var fedt, da man som erfaren motionsrytter har oplevet det modsatte. Det gør bare rigtig meget, at man kan koncentrere sig om at køre løbet og ikke tænke på sikkerhed,” siger Mats Gade under træerne bag opløbsstrækningen han og holdkammeraterne har søgt tilflugt under for at få skygge for den bragende søndagssol.

”Måden det her Stjerneløb er sat op på lugter af mere, vi kommer i hvert fald gerne igen,” slutter han.