Stræk dine hasemuskler

Smidige haser er en fordel i mange idrætsgrene. Se 2 lette stræk-øvelser for hasemuskler.

Ret ryggen, når du strækker haser. Det er lige meget, om du kan nå dine fødder, men din ryg skal være ret. Foto: Colourbox

Kræver din idræt smidige haser?

Nogle idrætsgrene kræver en vis længde og smidighed i hasemusklerne, fx:

  • Kajak-roning: Man skal kunne sidde med næsten strakte ben uden at bækkenet roterer bagover. Sker det, kommer man til at runde i ryggen. En rundet ryg kan du ikke bevæge særlig godt, du bliver mere fastlåst i stillingen, og desuden vil der være en tendens til, at skuldrene falder fremad, så der er fare for skulderproblemer.
  • Nogle atletik-discipliner, fx hækkeløb.
  • Gymnastik og dans – dog kun visse bevægelser.

Smidighed er individuel

Smidighedstræning i form af stræk-øvelser vil være en fordel for de fleste. Dog ikke for dem, som fra naturens side er meget smidige og strækbare, de hypermobile.

Hvor meget smidighed, der er nødvendigt, er meget vanskeligt at måle eller sige noget præcist om, fordi det er meget individuelt og afhængig af en lang række faktorer, bl.a. kropsbygning, opvarmning, forudgående aktiviteter, tid på dagen mv.

Så det bedste råd er, at hvis dine hasemusklers smidighed er en hindring eller giver gener, når du dyrker din idræt, bør du gøre noget ved det. Og det er ikke så svært.

Læg stræk-øvelser ind i opvarmning

Stræk eller udspænding af dine hasemuskler kan foregå på en række forskellige måder, både siddende og stående. Husk blot at holde ryggen/lænden ret, for det er jo ikke rygmusklerne, der skal hives i.

Læg nogle strækøvelser ind i opvarmningen, hvis der er behov for smidighed i den træning, du skal i gang med. Fx 2 x 15-20 sekunders stræk.