Sådan cykler du bedst med din hund

Det kan være hyggeligt at tage på cykeltur med sin hund, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, så det også er hyggeligt for hunden.

Tag hensyn til hunden og dens race, når du cykler Foto: Colourbox

Både du og hunden får en hyggelig og god motionstur ud af at cykle en tur, men du skal huske at tænke over, hvad der er godt for lige netop din hund.

”Du skal kun cykle med en hunderace, der er glad for og har brug for at løbe langt og hurtigt,” siger Karin Klitgaard, der er hundetræner ved Godthundeliv.dk og har arbejdet med hunde i 15 år.

Det er især de lidt større hunderacer og jagthunde, der nyder godt af en god cykeltur.

”Der er ingen ide i at cykle med en lille mops eller en selskabshund. De er ikke avlet til at motionere så meget. Så er det i hvert fald ikke for hundens skyld, man cykler med den,” siger Karin Klitgaard.

Læs også: Gå dig sund

Sådan kommer du i gang

Det kræver en smule tålmodighed at træne sin hund til at løbe med på cykelturen. For med træning hver dag tager det typisk en til to måneder at få en toptunet cykelhund.

”Hunden skal have en positiv oplevelse med træningen. Den skal ikke kede sig. Så man skal træne så længe, som hunden kan finde ud af at være glad. Og så er det vigtigt at stoppe mens legen er god,” siger Karin Klitgaard.

Før hunden er klar til at begynde cykeltræningen, skal den være fyldt et år, så den er ordentligt udvokset. Og den skal have lært at gå ordentligt i snor, så den ikke trækker dig af cyklen.

”Hunden skal være klar over sin plads. Den skal gå ved siden af ejeren og hverken trække eller zigzagge, for så kan man ikke styre den på cyklen.”

Læs også: Styrketræning hjælper: Løb så længe du lever

Og når der er styr på basis, er det bare i gang med at vænne hunden til cyklen.

”Start med at gå med hunden på højre side af cyklen, mens du går på venstre side. Når hunden har vænnet sig til cyklen, kan du begynde at sætte dig op og cykle langsomt af sted,” siger Karin Klitgaard.

Hunde kan også overbelastes

Det kan være svært at vide, hvornår nok er nok for en hund i god form. Som udgangspunkt anbefaler Karin Klitgaard, at du ikke cykler længere end tre kilometer ad gangen, når du har hunden med.

”Tre kilometer er rigeligt konditionstræning for en hund. Resten er bare slitage på knogler og led. Og så skal du huske ikke at cykle hurtigere, end hunden traver ved siden af, for galop slider for meget på hunden.”

Og så skal en hund, ligesom os, have tid til at restituere.

”En hund kan overbelastes, vi ser det bare ikke. De viser kun smerte, hvis det er meget slemt. Så man skal være opmærksom på at give hunden tid til at restituere. Og så er der ingen grund til at cykle med hunden hver dag,” siger Karin Klitgaard, og anbefaler, du maksimalt cykler med hunden ved din side hver anden dag.