4 gode råd: Sådan undgår du museskader

Skader i armen, ryggen eller hånden kan opstå ved længere tids arbejde ved computeren. Her får du fire gode råd til at forebygge dem.

Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du bliver ramt af en museskade. Foto: Colourbox.com

5 % af danskerne har været sygemeldte på grund af en museskade og 1,5 % har måttet sige op. Det viser en undersøgelse foretaget i 2015.

Museskader kan opstå i skulderen, underarmen, bagsiden af overarmen og ryggen. De opstår fordi musklerne har været belastet i en længere periode, enten ved at have været spændt i længere tid eller også ved at have lavet den samme bevægelse igen og igen.

Oplever du smerte i forbindelse med dit arbejde foran computeren, så skal du læse de her råd fra Karina Haasum, ergoterapeut hos Arbejdsmiljøcentret.

Læs også: Øvelser mod anspændt nakke og skuldrer

 1. Sørg for at have variation i arbejdet
  Museskader kommer af statisk muskelarbejde, hvor du spænder musklen i lang tid, eller af at lave den samme bevægelse mange gange, for eksempel når du klikker med musen flere gange i streg. Derfor skal du variere dit arbejde, så du undgår den samme stilling og den samme bevægelse alt for mange gange i træk. Brug eksempelvis genvejstaster i stedet for at dobbeltklikke.

 2. Lyt til din krop
  Hvis du oplever smerter, så reager på dem. Prøv at finde frem til, hvilken bevægelse eller stilling, der gør, at du får smerter, og så gør noget ved det. Opsøg gerne egen læge, så du kan finde ud af, om der er opstået en inflammation.

Læs også: Forhøjet blodtryk? Sådan får du det ned

 1. Træning
  Det kan lyde voldsomt med træning for at undgå museskader, men en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at let elastiktræning kan styrke musklerne, så de er klar til det arbejde, de skal udføre med mus og tastatur.

 2. Find det rette udstyr
  Det kan være din mus eller dit tastatur, der er skyld i skaden, så find frem til, hvilket udstyr du skal bruge på arbejdspladsen.

Arbejdsmiljøcentret anbefaler tit en ergonomisk mus med rullestang, da den er langt mindre belastende end en almindelig mus. Men det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvad der hjælper.