Brystsvømning: Guide til perfekt vejrtrækning

Hovedet skal under vand mellem hvert tag i brystsvømning, og det er afgørende med den korrekte vejrtrækning.

Træk luft ind både med mund og næse Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Derfor er brystsvømning populært

Brystsvømning har længe været den foretrukne stilart for motionister, hvilket ved første blik kan virke underligt, da det er den langsomste af de fire stilarter og også den teknisk sværeste at lære.

Bensparket virker akavet på mange, og det er faktisk kun en ganske lille procentdel af konkurrencesvømmere, som virkelig mestrer det. Derfor er det også den stilart, man lærer sidst i svømmeskoler verden over.

Hvorfor er det så den foretrukne stilart for motionister?

Svaret er simpelt, for det handler simpelt hen om at kunne orientere sig, og for nogle at kunne holde hovedet over vandet igennem hele taget. I brystsvømning kan man i modsætning til de 3 andre stilarter hele tiden se fremad, hvad enten hovedet er over eller under vand.

Læs også - sådan laver du en hurtig vending: Vending i brystsvømning

Men hvis du som motionist vil forbedre din teknik, er vejrtrækningen nok det nemmeste sted at starte og den ændring, som lettest giver de største forbedringer.

Køb svømmebriller

Det første du skal gøre, hvis du ikke allerede har gjort det, er at investere i et par svømmebriller. De koster ikke alverden og vil gøre din oplevelse meget bedre.

Svømmebriller bliver i øvrigt sjældent bedre, bare fordi de bliver dyrere, det er langt vigtigere at finde nogle, der passer dig. Så derfor er et godt tip at prøve dem, før du køber.

Få hovedet under vandet

Dernæst skal du tage beslutningen om, at hovedet skal ned i vandet mellem hvert tag.

Så længe du holder hovedet oppe, vil hele kroppen ligge i en meget lidt strømlinet position, og du vil få meget lidt ud af de kræfter, du bruger på at skabe fremdrift.

Sådan gør du

Vejrtrækningsteknikken er meget simpel, men der er et par detaljer, som gør en stor forskel. Hovedet skal løftes fri af vandet, samtidig med at armtaget trækkes ind og sænkes igen, mens armene føres frem igen. Du skal puste ud, mens hovedet er under vandet, og du kan bruge næsen, munden eller begge to.

Lav en rolig udånding, som slutter lige før det næste tag startes, og hovedet kommer op, hvor du så kan trække luft ind igen.

Læs også - sådan øger du fremdriften i brystsvømning: Brystsvømning - 3 gode råd

I indåndingen bør du bruge munden, da der ikke er så lang tid at indånde i, før du skal ned under vandet igen, og du skulle gerne nå en fuld vejrtræning.

Den mest hyppige fejl er at prøve at nå både ud- og indånding, mens du har hovedet over vandet. Det er der simpelthen ikke tid til, og resultater bliver, at du får en hektisk og overfladisk vejrtrækning, og du meget hurtigt bliver træt.

Vigtig detalje

En af de vigtige detaljer er at komme helt ned mellem armene med hovedet og ligge fuldstændig udstrakt, og det betyder, at armtag, bentag og vejrtrækning skal afsluttes samtidigt.

Læs også - ni typiske fejl i brystsvømning: Bedre brystsvømning

På den måde ligger du helt vandret og udstrakt, mens du udnytter den kraft, bensparket har leveret.

Tæl dine tag

Antallet af tag på en bane er den bedste måde at vurdere, hvor effektivt ens brystsvømning er. Til EM 2013 i Herning kunne man se verdens bedste brystsvømmer Daniel Gyurta fra Ungarn. Han har kun 5-6 tag på en 25 meter lang bane, men det er helt ekstremt.

Til sammenligning havde den bedste danske svømmer ved samme stævne 8-9 tag. For motionister vil et helt almindeligt tal ligge på 15-20 styk.

Tæl dine tag - og følg din egen fremgang!