Hvad betyder kadence?

Hvad er det? Hvordan måles det?

Stillet af Lise Vestergaard man, 2011-07-11 10:10 Svar

4 svar:

Kadence er antal pedalomdrejninger pr. minut, hele vejen rundt (man får altså trådt med både højre og venstre ben i løbet af én omdrejning).

Måles simplest ved at tælle hvor mange gange fx højrebenet trædes ned i løbet af et minut. Eller kortere tid og så gange op.

Nemmest er det at have en cykelcomputer på styret, hvor der er en ekstra føler og magnet som anbringes på den ene pedalarm. Så får man kadencen vist i displayet. Den behøver ikke være specielt dyr, bare den har denne ekstra facilitet.

Det er nyttigt at være bevidst om kadencen under cykling, for i almindelighed må den helst ikke være for lav, hvis man skal yde noget og der skal rimelig fart på cyklen. Desuden belaster kørsel med høj kadence også kredsløbet mere.
NB: "belaster" er her et plusord, for det betyder omvendt at det giver træning af kredsløbet, kondition.

Jeg ville i motionssammenhæng ikke anbefale at sejpine med en kadence under 60 omdrejninger pr. minut; kadencen gerne være en 80-90 stykker, men også op til 110-120 er muligt.
For cykelryttere er den foretrukne kadence temmelig individuel og desuden til en vis grad en træningssag, men generelt holder de en ret høj kadence.

Link: http://www.motion-online.dk/konditionstraening/kondition_-_artikler/nyt_om_det_gaadefulde_valg_af_kadence/

Asger Frank 7 år 5 uger 4 dage 10 timer 2 minutter

Det har altså noget at gøre med højt gear .. kadence er lille tal og lavt gear.. mange omdrejninger.. kadencen er højt tal?

Lise Vestergaard 7 år 5 uger 4 dage 7 timer 58 minutter

Rigtigt ja, det er sådan det hænger sammen:
højt gear = kadence lille tal

lavt gear = mange omdr = kadence er højt tal

Kadencen er ikke andet end hvor hurtigt pedalerne trædes rundt, og gearet er strengt taget kun noget ved selve cyklen (kører den langt fremad på én pedalomdrejning er det et højt gear).

Men fordi der til højt gear svarer lave pedalomdrejninger, kan man godt finde på tale om at "jeg kører i et højt gear", hvis pedalomdrejningerne er lave. Man kunne lige så godt sige "jeg kører med en lav kadence".

Asger Frank 7 år 5 uger 4 dage 2 timer 54 minutter

For at fuldende gear-snakken skal lige nævnes, at selvom man taler om højt og lavt gear, kan der også være noget relativt i begreberne:
For selvom man kører i et af cyklens høje gear, kan kadencen godt blive HØJ, hvis man kører rigtig hurtigt ned ad et bjerg.

Asger Frank 7 år 5 uger 4 dage 2 timer 5 minutter

Dit svar

Log ind - så kan du skrive et svar.