Bilister og cyklister: Tænk på hinanden i trafikken, så vi kommer sikkert hjem

Vejvrede er et stort problem. Men det bør ikke være billister versus cyklister. Hvis du sidder i bilen i dag, kan det være dig på cyklen i morgen – og omvendt.

Chris Anker er ambassadør for Bevæg dig for livet – Cyklings kampagne GO’ STIL, og budskabet i videoen er let at forstå. Det er de færreste af os, som er udelukkende billist eller cyklist, men langt de fleste af os sidder på forskellige tidpunkter foran henholdsvis rattet og cykelstyret. Vis hensyn, og tænk på hinanden i trafikken, så vi alle kommer sikkert hjem.

Bevæg dig for livet – Cykling vil med GO’ STIL-kampagnen gerne bidrage til at forbedre forholdet imellem cykelmotionister og billister, og de arbejder side om side med cykelklubber for at forbedre stemningen på landevejen. Hvis jeres klub vil høre mere om GO’ STIL, eller vil have en klubaften med GO’ STIL som tema, så kan I kontakte jeres lokale Bevæg dig for livet – Cykling-konsulent. Lige nu er det faktisk gratis at booke sådan en aften.

10 gode råd til GO’ STIL på landevejen:

1. Overhold færdselsreglerne
Vis ansvar, og følg færdselsreglerne. De er lavet for at beskytte dig og andre i trafikken.

… det er GO’ STIL at følge færdselsreglerne på vejen, og når du deltager i motionsløb. Husk, at du ikke er en professionel cykelrytter, der kan fylde det hele.

2. Vis overskud
Kør som en gentleman. Også selvom der er andre, der kører råddent.

… det er GO’ STIL at give plads og vise overskud i trafikken – især hvis andre har glemt reglerne eller den gode opførsel.

3. Vis anerkendelse
Kast pæne håndtegn, og vink venligt, når andre viser hensyn.

… det er GO’ STIL at vise andre, at du værdsætter, at de tager hensyn til dig. Du vil sikkert også gerne værdsættes for at vise GO’ STIL.

4. Brug cykelstierne
Cykl på cykelstien, hvis der er én.

… det er GO’ STIL at bruge de cykelstier, der er lavet til dig. Lad billisterne få vejbanen.

5. Husk dit affald
Smid altid dit affald i en skraldespand, eller tag det med hjem.

… det er GO’ STIL ikke at svine veje og naturen til. Det, der kan være i baglommen på turen ud, kan også være der på vej hjem.

6. Brug ALTID cykelhjelm
Spænd din cykelhjelm. Altid. Hver gang.

… det er GO’ STIL for både børn og voksne at bruge cykelhjelm. Der sker uheld hver dag, så det er komplet tåbeligt at køre uden.

7. Fyld så lidt som muligt
Overskrid aldrig vejmidten, kør én og én på smalle veje, og træk ind til siden, når der skal stoppes op.

… det er GO’ STIL ikke at fylde unødvendigt – der er også andre, der skal forbi. Husk, at det kan fylde meget, hvis en flok cyklister for eksempel kører på vifte.

8. Giv tegn, og vær forudsigelig
Brug hænderne, og skift aldrig pludselig retning. Forvent ikke, at andre kan gætte, hvad du vil.

… det er GO’ STIL bruge tegn og for eksempel række hånden ud, når du drejer. Andre kan kun tage hensyn, når de kan se, hvad du vil.

9. Brug ringeklokken
Advar når du overhaler – især hvis du kører stærkt.

… det er GO’ STIL ikke at give andre et chok, når du kommer ræsende forbi. Har du ingen ringklokke, så brug et verbalt ”ding ding”.

10. Vær opmærksom
Hold øje med trafikken og forholdene. Undgå musik i ørene, og tænk over, om andre kan se dig.

… det er GO’ STIL være opmærksom og ikke høre høj musik, så du ikke overser noget. Det er også GO’ STIL at bære refleksvest, hvis det for eksempel er mørkt, så andre ikke overser dig.