Vinter-roning i havkajak

Blankt vand og frostvejr: Jo, du kan godt ro kajak. Men forbered turen og ro kystnært og sikkert.

Ro ikke alene om vinteren. Hvis du kæntrer, er det vigtigt, at der er en anden roer, som kan hjælpe dig op. Foto: Ajs Nielsen

Smukt, men pas på kulden

Du kan godt ro havkajak, mens det er vinter. Du skal blot tage sikkerheden alvorligt og planlægge din tur lidt grundigere end om sommeren.

Vinterroning kan være fantastisk smukt med stille vand, iskrystaller på dækkenet og en kyststrækning, der er hvid af sne. Men det er også kulden, der er den største fare.

Her giver DGI-instruktør i havkajak Michael Sørensen gode råd om at ro havkajak om vinteren.

Ro med en makker

Ro aldrig alene om vinteren.

Skulle en af jer kæntre, er en makkerredning den hurtigste metode til at komme op af vandet igen.

En egenredning tager for lang tid. Men hvis du har et sikkert rul, er det selvfølgelig den hurtigste og sikreste egenredning.

Kend dine færdigheder

Vær sikker på, at du er i stand til at udføre en makkerredning og en dobbelt makkerredning.
Ellers skal du ikke ro ud.

Planlæg turen hjemmefra

Find ud af hjemmefra, hvor du vil ro hen og sørg for at andre kender din tur og forventet hjemkomst, så du ikke skaber unødig ængstelse.

Tjek vejrudsigten. Tåge, havgus mv. kan komme hurtigt. Skifter vejret, er virkningen også mere mærkbar end om sommeren. Det kan være klogest at ro mod vinden ud og med vinden hjem, så du har kræfter til hjemturen.

Arrangér back up, hvis du vil ud på en lidt længere tur: Hvem kan komme og hente dig og kajakken, hvis det bliver for koldt eller hårdt at ro?

Husk altid mobiltelefon i vandtæt pose.

Korte, kystnære ture

Ro altid nær kysten om vinteren, så du hurtigt kan komme i land, hvis du skulle kæntre. Lad være med lige at stikke over en bugt el. lign.

Ro korte ture. Kulde kan tære mere på kræfterne, end man tror.
Når du kommer tilbage, kan du altid supplere med en lille tur mere.

Tag skiftetøj med – hver gang

Et komplet sæt skiftetøj i en vandtæt pose er obligatorisk om vinteren. Uld-undertøj, fleecetrøje mv. En ekstra uldhue er god, hvis du skal have varmen igen.

En letvægts-poncho varmer meget og er nem at tage over dit rotøj, når du holder pause. Og en varm drik i termokanden er fantastisk.

En hue på dækket

Hvis du har en neopren-hue med under elastikkerne på dækket af din kajak, kan du tage den på, hvis du fryser – og af, hvis du har det for varmt.