Billede
Vred motion
Foto: Colourbox.com Hjerteforskeren mener, det er vigtigt at huske på, at det kun er en begrænset gruppe mennesker, det gælder for.
livsstil

Undgå "vred" motion, hvis du har haft en blodprop

Løb og vrede kan nemlig være en farlig kombination, hvis du i forvejen er disponeret for blodpropper.

Om The Interheart Study...

  • Undersøgelsen er foretaget på 12.461 mennesker, alle med tidligere blodpropper.

  • Resultatet udkom 11. oktober 2016.

  • Undersøgelsen er en mere målrettet undersøgelse af folk, der allerede har haft blodpropper. The Interheart Study blev offentliggjort første gang i 2004, hvor det gjaldt folk, der ikke før havde haft blodpropper. Der undersøgte man alle risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme.

  • Læs mere HER

Er du typen, der kan finde på at løbe en tur, når vreden koger over? Så skal du måske tænke dig om en ekstra gang.

Forskningsprojektet Interheart Study slog nemlig i oktober i fast, at du kan være i større risiko for blodpropper, hvis du løber, når du er følelsesmæssigt oprevet.

”Dette store internationale studie slår fast, hvad mindre studier tidligere har indikeret; at både at være følelsesmæssigt oprevet og at presse kroppen fysisk til det yderste øger risikoen for at få en blodprop i hjertet, hos personer der i forvejen er disponeret for blodprop i hjertet,” siger Christian Have Dall, forsker i hjerte-kar-sygdomme og fysisk aktivitet på Bispebjerg Hospital.

Læs også: Motion er en mental timeout

Vrede trigger

Undersøgelsen er foretaget på mere end 12.000 mennesker, alle der på forhånd har haft en blodprop.

”Når kroppen er følelsesmæssigt oprevet, vil dens tilstand belastes yderligere af den hårde fysiske træning, og den hårde træning kan virke som en trigger til at få en blodprop i hjertet,” siger Christian Have Dall.

Risikoen er dog ikke nok til at overskygge, at motion generelt er sundt.

”Rygning og inaktivitet er forsat de dominerende risikofaktorer for livsstilssygdomme som hjertekar-sygdomme, sukkersyge og kræft."

Læs også: Motion holder blodpropper på afstand

Løb hvis du er rask

Hjerteforskeren mener, det er vigtigt at huske på, at det kun er en begrænset gruppe mennesker, det gælder for.

”Det er vigtigt at understrege, at det ikke gælder hjerteraske, men kun personer der i forvejen er disponeret for at få en blodprop i hjertet,” siger Christian Have Dall og tilføjer:

”Budskabet er forsat, at almindelige raske mennesker skal opfordres til at være fysisk aktive og kan løbe en tur eller dyrke hård træning, samtidig med at de er følelsesmæssigt oprevet, uden at det øger risikoen for sygdom.”

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 20-06-2018

Tilføj din egen event

Du kan nemt og gratis oprette din event og få den vist på vorespuls.dk. Opret event

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler