Billede
Hvad vil du nå?
Foto: iStockphoto Spild ikke din tid! Lav en træningsplan, der tager afsæt i din idræt, din tid, din form, din kost, dit mål. Med andre ord: Dig!

Tips til træningsplan

Hvor lang tid skal jeg træne? Hvor tit skal jeg træne? Og hvad skal jeg træne? Spørgsmål står i kø, når du skal lægge en plan for din træning. Her er et par svar.

Spørg bare!

På vorespuls.dk kan du stille spørgsmål om træning, skader, kost, udstyr og meget andet på Spørg & Svar

Skriv træningsdagbog!

Det er en rigtig god idé at føre træningsdagbog. Den kan motivere dig fra dag til dag og bruges som dokumentation til at regulere og forbedre fremtidig træning.

Det skal du have med:
I træningsdagbogen bør du notere, hvor lang tid du har trænet, hvilken intensitet du har trænet med, og hvordan du har haft det under træningen.

Har du sovet godt?:
Da søvn og kost også spiller en stor rolle i forhold til udbytte af træning, er det også en god idé at notere det. Udebliver resultater og fremgang, kan du måske finde svaret på disse linjer.

Tip! Hvis du har oprettet en profil her på vorespuls.dk, kan du bruge din personlige side til at skrive dagbog. Du kan også planlægge ruter og meget andet. Det er gratis at oprette en profil. Det gør du øverst oppe til højre her på siden.

Læs mere om ruteplanlægning på: Ruteplanner: Mål din rute

Skift træningsprogram!

Det er vigtigt, at du varierer din træning med øvelser, frekvens og intensitet, så du hele tiden udfordrer dig selv og din krop - og holder motivationen på tæerne.

På vorespuls.dk kan du finde gratis træningsprogrammer inden for løb, cykling, mtb, svømning og kajak. Klik på de enkelte idrætter oppe i menuen.

En dårlig plan er bedre end ingen plan

Det er noget af en påstand, at en dårlig plan er bedre end ingen plan. Alligevel er der noget om snakken.

Selvom planen ikke er optimal, har du noget at styre efter og drage erfaringer ud fra senere hen. Og måske allervigtigst; følger du en plan, kommer træningen typisk højere op på prioriteringslisten over gøremål.

Få en god og inspirerende træningsplan

Træningen kan ofte få tilbøjelighed til at glide bagerst i køen over daglige rutiner. Derfor handler det om, at få skabt en træningsplan, der så inspirerende at følge som muligt.

Hvor ofte skal jeg træne?

Hvor langt og hvor ofte skal du træne? Hvornår skal du træne hårdt? Og hvor lang tid skal du hvile dig imellem træningspassene?

Hvor ofte og hvor lang tid du bør træne afhænger af, hvilken idræt du dyrker. Der er eksempelvis stor forskel på cykle og løbe i to timer.

Læs også: Bliv på racercyklen om vinteren

Men for at svare på spørgsmålene gælder det om at starte et helt andet sted: Sæt dig et mål.

Hvad vil du gerne opnå?

Som ved al anden planlægning og udvikling handler det om, at du først skal finde og definere dit mål. Det mål som du VIRKELIG gerne vil nå?

Målet behøver ikke nødvendigvis at være en bestemt konkurrence eller begivenhed. Målet kan lige så godt være, at du vil ind i en periode, hvor du træner mere konstant – fx cykle til og fra arbejde eller måske tabe dig.

Sæt et realistisk mål

Uanset hvad du drømmer om, skal målet være realistisk – og du skal kunne se dig selv nå målet.

Eksempler:

  • Jeg vil være i første tredjedel af feltet til Århus/København.
  • Jeg vil forbedre min tid til Eremitageløbet i år i forhold til sidst.
  • Jeg vil cykle tre dage om ugen til og fra arbejde.
  • Jeg vil tabe 8 kg frem til sommerferien.
  • Jeg vil være blandt de først på toppen, når vi skal cykle i bjerge til sommer.
  • Jeg vil forbedre min løbeudholdenhed i vinterperioden.

Der findes træningsplaner for begyndere og øvede mange steder på nettet og i magasiner og blade. For nogle vil en af disse standard træningsplaner, være en tilstrækkelig hjælp for at komme i gang med træningen og fastholde motivationen.

Læs mere: Sæt realistiske mål

Find kalenderen frem!

Ønsker du selv at udarbejde en træningsplan, starter du rent praktisk opbygningen af planen ved at indskrive målet først. Det kan være et halvt til et helt år frem. Indsæt eventuelt nogle delmål også.

Herefter arbejder du dig bagud i tid, dag for dag, uge for uge, indtil du når tilbage til dagen hvor din træning starter.

Det kræver stor selvindsigt og viden om træningskontinuitet for at være i stand til at udarbejde en plan, der også fungerer i praksis. Men du bliver bedre til det med tiden, og du kan justere din plan undervejs.

Et godt råd: Vær ærlig og realistisk over for dig selv.

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 19-07-2018

Tilføj din egen event

Du kan nemt og gratis oprette din event og få den vist på vorespuls.dk. Opret event

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler