Tiden efter et løb - sådan gør du!

Efter at have løbetrænet i en lang periode, er målet på en halv- eller hel marathon endelig nået. Men hvad skal du stille op, når det hele er slut?

Det gælder om at holde gejsten - også efter et løb! Foto: Lars Holm

Løbet er slut.

Efter måneders træning står du nu tilbage med verdens fedeste følelse, du nåede dit mål og har gennemført dit første halvmarathon. Den tomme fornemmelse spreder sig, for hvad skal der nu ske.

”Det er ligesom, når man har brugt hele sin fritid på at læse en bog, eller endelig har fået afleveret et stort projekt,” siger Ole Harbæk, løbecoach hos Best Coaching og DGI-instruktør.

Tiden efter et stort løb skal ifølge Ole Harbæk tænkes ind i træningsplanen allerede inden løbet.

”Man har brug for at finde nogle fritidssysler, så man ikke står og tænker, hvad skal jeg nu.”

”En ambivalent følelse”

Da Søren Kærgaard Magnussen gennemførte sit første halvmarathon i juni, stod han netop med den tomme fornemmelse i maven.

”Det var en ambivalent følelse, jeg havde efter løbet. Jeg var glad, fordi det var gået godt, men samtidig var der en følelse af, ’hvad nu?’. Og der gik også et par uger, før jeg kom af sted igen,” siger Søren Kærgaard Magnussen.

Efter at have presset sig selv en smule, fordi den manglende motion fik energiniveauet og humøret til at falde, kom han i gang igen. Og det kunne mærkes.

”Det var skønt at komme i gang igen, da først ømheden var væk. Overskuddet og humøret stiger bare et par grader, efter jeg har været ude at løbe.”

Læs også: Løbeprogram: 7 gratis træningsprogrammer

Lav andet end løb

Det er vigtigt at komme i gang igen efter et langt løb, for kroppen har arbejdet meget monotont gennem lang tid, og både sener og muskler er blevet belastet af løbet.

”I restitutionsperioden er det vigtigt at få bevæget kroppen, så den kan få udrenset de affaldsstoffer, der har samlet sig efter løbet. Gang, cykling og svømning er især godt til det, for det belaster ikke kroppen i samme grad som løb,” siger Ole Harbæk.

Gør løb til en vane

Det gode humør hos folk, der løber fast, driver løbecoachen Ole Harbæk i sit virke. Derfor mener han også, at det er vigtigt at lave træningsplaner, der tager højde for at fortsætte med at løbe, efter du har nået dit mål.

”Hvis bare man træner til et kort løb og så sætter kryds, fordi man har gjort det, så nytter det ikke. Det er vigtigt at sætte mål, der rykker ved folks vaner,” siger han.

Og det kan være vidt forskellige mål, der driver den enkelte løber.

”Træningsprogrammer skal være mere end tre måneder og gerne mere end 30 uger, hvis man skal have en sund løbevane ud af det, ellers rykker det ikke ved vanerne. Efter 30 uger er man nogenlunde selvkørende, og man oplever glæden ved at motionere.”

Men for andre løbere kan det være det sociale i løbeklubben, velværen efter et løb eller sammenholdet på arbejdspladsen, der motiverer til løb.

Læs også: Hvad skal jeg spise før konkurrence?

Find løbeglæden

Det er vigtigt at holde løbeglæden ved lige efter et løb, også selvom det er hårdt at komme i gang.

”Man skal fejre sin succes, være stolt og gå med medaljen, for det er sindssygt flot at have løbet så langt,” siger Ole Harbæk.

Han mener, at forudsætningen for at nå til næste succesoplevelse med løb ligger i at have gennemført mere end bare et godt løb.

”Man skal huske at nyde løbet, og så skal man komme godt igennem tiden efter. En god træning, et godt løb og en god restitutionsperiode bygger grunden for, at man kaster sig ud i et nyt løbeprojekt.”

Find dit næste løb: vorespuls.dk’s eventkalender