Derfor har du brug for at svede

Måske er du træt af lugten? Uanset hvad er din sved uundværlig for din krop. Bliv klog på fakta om sved.

Sved er nødvendig for at holde den rette temperatur i kroppen Foto: Lars Holm

Den lugter. Nogle gange værre end andre. Den hører altid sammen med varme og fysisk udfoldelse, men kan også pible frem i pressede eller stressede situationer.

Sved. Ikke altid lige velkommen, men til gengæld helt uundværligt, når kroppens temperatur skal sænkes. Det skal den blandt andet, når man dyrker motion. Ved fysisk anstrengelse genererer musklerne i kroppen varme. Hvis ikke den varme bliver kanaliseret ud af kroppen, vil temperaturen stige, og man vil ende med at få hedeslag.

Kroppens kølesystem

Træningsfysiolog og cand.scient. i idræt Henrik Duer forklarer, at sved er en del af kroppens kølesystem.

”Når sveden på huden fordamper, bliver kroppen kølet ned, og temperaturen sænkes.”

”Man kan derfor sige, at sved, der drypper direkte ned på gulvet i et spinningslokale, er en form for spild sved, der ikke hjælper med at køle kroppen og dermed holde en stabil kropstemperatur,” fortsætter Henrik Duer.

Derfor skal man ved intens sportsudøvelse være opmærksom på at drikke rigeligt vand. Netop for at undgå væsketab, der kan medføre dehydrering.

Fedtet smelter ikke

Henrik Duer afliver samtidig myten om, at jo mere du sveder, des mere taber du dig.

”Det er forkert at tro, at man taber mere fedt ved at fysisk aktiv i en sauna eller tage et ekstra lag tøj på, når man træner. Der vil kun være tale om et eventuelt øget væsketab, som man tager på igen med det samme, man indtager væske. Man kan ikke smelte kroppens fedtdepoter.”

God kondition=mere sved

Hvor meget man sveder afhænger af mange ting. Fedtprocent, arvelige forhold og den temperatur man befinder sig i, er alle afgørende faktorer for, hvor meget man sveder.

Men undersøgelser peger også på, at jo bedre form man er i, des mere sveder man under træningen.

”Kroppen bliver bedre til at regulere og tilpasse sig en stabil temperatur, jo bedre form og kondition den er i. Det betyder, at en krop i god form vil svede mere under fysisk aktivitet, og den vil så tilsvarende hurtigere blive afkølet,” forklarer Henrik Duer.

Ifølge idrætsfysiologen er der ikke noget, der peger i retning af, at selve det at svede er sundt.

”Det er klart, at det godt og sundt at holde kroppen i gang og være fysisk aktiv. Men sved er ikke udrensende på nogen måde. Man skal bo i Finland, hvis man stadig tror, at en tur i saunaen har en udrensende virkning.”

Tilmeld dig vorespuls.dk's nyhedsbrev og få tips og tricks om motion og træning: Tilmeld dig nyhedsbrevet