Billede
Gør kroppen klar
Foto: Bent Nielsen (arkivfoto) Efter 1 måneds træning kan du mærke forskel

Stærk ryg og mave giver udholdenhed på cykel

Mtb og cykling: Du får bedre udholdenhed og et stærkere tråd, hvis du bruger 10 minutter om dagen på at træne ryg og mave.

Kroppens kerne

Et korset af muskler stabiliserer din krop og holder de indre organer på plads: Ryg- og mavemuskler og til dels også bækken-, bryst- og nakkemuskler.

Alle de store og små muskler i kropskernen skal være stærke, for at du får det optimale ud af din træning, og for at du kan holde til hverdagens tunge løft. Ellers kan du få ondt i ryggen.

Hvis nogle af musklerne i dit korset er svage, kan du komme til at udføre nogle bevægelser på en dårlig måde, som på sigt giver dig smerter eller skader.

Formålet med kerne- eller core-træning er, at du kan holde kroppens strukturer i den sikreste og mest effektive stilling for de funktionelle krav, du stiller til dem.

Det er ikke bare dine ben, der skal være stærke, når du cykler. Det skal dine ryg- og mavemuskler også.

Hver gang du træder i pedalerne, rykker de stærke muskler på benets for- og bagside i dit bækken.

Din ryg og mave skal stabilisere bækkenet, så det ikke tilter til en af siderne, og så kræfterne bruges det rette sted: Nemlig på at træde og trække pedalerne rundt.

”Hugger” du med overkroppen?

Er dine ryg- og mavemuskler ikke stærke nok, kommer du til at ”hugge” med overkroppen, når du cykler, eller du tilter fra side til side, fortæller cykelekspert og fysioterapeut Henrik Andersen.

”Prøv at sidde roligt med overkroppen. Så økonomiserer du med kræfterne og forbedrer din balance,” siger han.

”Stærke ryg- og mavemuskler giver udholdenhed. Er de ikke stærke nok, kan de ikke yde det, de skal, over længere tid. Musklerne bliver trætte, og så må du cykle langsommere og får måske smerter fra led eller muskler,« siger han.

Mtb: Træning er nødvendig

Hos mountainbikere kræver de mange løft fra sadlen, at kroppens kerne er veltrænet og kan absorbere alle de stød, der går gennem kroppen.

Er musklerne ikke stærke nok, vil du typisk skifte stilling ofte og få ondt. En full suspension-cykel hjælper, fordi den absorberer mange stød, men det er ikke nok: Ryg- og mavemuskler skal trænes. Det medfører også mere kraft til baghjulet og mere dynamisk kørsel gennem terrænet.

Mærk forskel på én måned

”Det tager kun 10 minutter om dagen at træne ryg og mave. Resultatet er større udholdenhed på cyklen og mere glæde ved at cykle, fordi du kan mærke, at du bliver hurtigere og stærkere. Det er godt givet ud,” siger Henrik Andersen.

Du kan mærke forbedringerne allerede efter en måned.

Se Henrik Andersens træningsprogram for ryg og mave.

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 20-09-2018

Tilføj din egen event

Det er i øjeblikket ikke muligt at oprette events på vorespuls.dk, men vi forventer at være klar igen i uge 40.

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler