Ski: Få den bedste kondi med langrend

Langrend er suverænt, hvis du vil have en god kondition. Udnyt sneen - måske er det sidste chance for langrend!

Alle uanset alder kan dyrke langrend. Det er skånsom motion for leddene og samtidig meget effektiv for kredsløbet. Foto: Colourbox

En almindelig dansker har et kondital på 30 til 40. Men måler man kondital på en elite langrendsløber, kan kondi-tallet komme op på 90.

Langrend er cool i kondital

Langrend er suverænt en af de sportsgrene, som giver den bedste kondition.

Elite-udøvere i langrend slår ofte deres kollegaer i andre sportsgrene i kondi. Det forklarer Erik Mygind, lektor på Institut for Idræt ved Københavns Universitet og tidligere landstræner for herrelandsholdet på langrend ski.

Langrend ski er interval-træning

Den gode kondi kommer af, at langrend er en meget alsidig bevægelsesform, mener Erik Mygind.

Det kuperede terræn på langrend ski kræver ekstra meget af din kondition. Der skal iltes blod ud til næsten alle muskler i over- og underkroppen. Derfor arbejder hjertet maksimalt for at opfylde de høje krav på ski. Det gør langrend til en rigtig god træning for kredsløbet.

Få skader på langrend ski

Langrend er en sund idræt for leddene. Det er en blød sport, og skader er sjældne, forklarer Erik Mygind.

På langrend ski får du ikke stød op gennem kroppen, som du gør i for eksempel løb. I langrend lander du blødt på dine ski i sneen.

Mange elite atletikudøvere dyrker langrend i vintermånederne, fordi det er skånsomt.

Langrend for alle

Alle uanset alder kan dyrke langrend.

Flere ældre er bange for at falde og slå sig på ski. Men Erik Mygind anbefaler at køre på langrend i blød sne, så gør det knap så ondt at vælte.

Fald kan ikke undgås, når man skal lære noget nyt. Er du nervøs for at køre stærkt på ski, kan du gå sidelæns ned ad bakke.