Billede
Kan din skade ses?
Foto: Colourbox Et røntgenbillede viser ikke alle skader. Skader i "bløddele" kan ikke ses.
Skadet?

Røntgen og scanning: Få din skade undersøgt rigtigt

Røntgen og scanning viser noget forskelligt, så hvis du har en skade, er det vigtigt, at du får den rette undersøgelse. Forkerte undersøgelser snyder.

Røntgen

Røntgen-billeder bliver især brugt til at kigge efter knoglebrud og ledskader, når det handler om sportsskader.

Røntgen sker ved usynlige elektromagnetiske stråler. Knoglevæv ses tydeligt på røntgen-billeder. Muskler, brusk, ledbånd og sener – "bløddele" – ser man ikke tydeligt. Røntgenstråler er farlige i store mængder.

Ultralyds-scanning

Ultralyds-scanning viser bløddele som muskler, brusk, ledbånd og sener.

Scanning sker ved brug af lydbølger, som vævet kaster tilbage på en lille scanner som et ekko.

Scanneren danner billeder, som mest ligner ’krimskrams’, hvis man ikke er vant til at kigge på dem. Derfor kræver det erfaring at lave en ultralyds-scanning og tolke billederne korrekt.

CT-scanning

CT-scanning (Computer Tomografi-scanning) er en avanceret form for røntgen, hvor man tager en lang række billeder i en cirkelformet scanner. Apparatet kan fremstille tværsnit af kroppen.

CT-scanning bruges typisk ved mistanke om større eller komplicerede skader. Scanningen giver et mere præcist billede end almindelig røntgen, men kroppen udsættes for mere røntgen-stråling.

MR-scanning/MRI-scanning

MR-scanning/MRI-scanning (Magnetisk Resonans scanning) er den største og mest avancerede scanningsmetode. Her benyttes magnetfelter og radiobølger i et stort apparat, hvor man typisk ligger inde i et ret smalt rør.

MR-scanneren kan fremstille præcise tværsnitsbilleder af kroppen. Den benyttes , når man leder efter dybtliggende skader fx i ryggen eller korsbåndsskader i knæ.

Undersøgelsen er kostbar og bruges derfor begrænset.

Tema om løbeskader

Løb: Undgå at få en skade

Røntgen og scanning viser forskelligt

Hvis en skade ikke vil hele, eller vi ikke kan finde ud af, hvad der præcist er i vejen, kan vi få brug for billeddiagnostik.

Røntgen, ultralyds-scanning, CT- og MR-scanning er mest brugt til at afsløre skjulte skader. Men de forskellige metoder er gode til forskellige ting. Det er derfor vigtigt at vælge den rigtige undersøgelse for at få de rigtige svar.

Scanning eller røntgen?

I langt de fleste tilfælde vil en undersøgelse hos din læge, fysioterapeut eller idrætslæge give et godt bud på, hvad din skade drejer sig om.

Hvis der er mistanke om knoglebrud eller knogleskred bliver man typisk henvist til røntgen.

Hvis mistanken er fx. en menisk-skade eller ledbånds-skade, bliver man henvist til en form for scanning.

Røntgen viser ikke alle skader

Jeg har mødt mange frustrerede idrætsudøvere, som mener, at de har fået at vide, at der ikke er noget i vejen efter en røntgen-undersøgelse. Men de har fortsat ondt. Der kan godt være problemer, selvom de ikke kan ses på røntgen.

Røntgen-billeder viser, at der ikke er noget helt galt med knoglerne. Men der kan sagtens være en skade på brusk, menisk, ledbånd eller andre væv.

Der kan også gemme sig et nyt og tyndt træthedsbrud, som kan være vanskeligt at se på almindelige røntgenbilleder.

Andre undersøgelser af skader

Hvis generne efter en sports-skade fortsætter, skal der gribes til andre metoder end røntgen. Alt afhængig af situationen kan undersøgelsen være:

  • Scanning, som viser skader på væv.
  • Kontraststof sprøjtes ind i kroppen, så man kan se væv tydeligere.
  • Kikkert-undersøgelse.

Udstyrets alder og kvalitet spiller en vigtig rolle for, hvor gode og tydelige billeder, der kommer ud af en undersøgelse.

Tager tid at blive en god skade-spotter

Den menneskelige faktor som uddannelse og rutine har afgørende betydning, når man tolker billederne. Når sportsfolk med skader spørger mig, om de skal tage billeder med fra tidligere undersøgelser, siger jeg normalt nej. Men jeg vil gerne have beskrivelsen fra en kyndig fagperson, typisk en specialuddannet læge, røntgen-læge eller radiolog.

”Når du har kigget på 10.000 røntgenbilleder, bliver du efterhånden god til det!” Sådan sagde anatomilæreren på min grunduddannelse i fysioterapi for en del år siden. Citatet understreger, at det ikke er simple ting, vi her har med at gøre.

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 19-07-2018

Tilføj din egen event

Du kan nemt og gratis oprette din event og få den vist på vorespuls.dk. Opret event

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler