Billede
Vælg det store hjul
Foto: Celine Storm Jensen Et 29” hjul giver dig større fart hen over ujævnheder i underlaget
Forskning

MTB: Hurtigere på store hjul

Nu er det slut med at gætte og føle sig frem - forskere ved Aalborg Universitet har undersøgt, om man cykler hurtigst på en MTB med 26” eller 29” hjul

Sådan gjorde forskerne

 • Cyklerne blev testet både i laboratoriet og ude i ”den virkelige verden” på en 1,3 kilometer lang testbane ved Aalborg

 • Testcyklerne af mærket Scott var totalt identiske på nær størrelsen

 • Alle cykler var str. large

 • Testbanen blev inddelt i forskellige sektorer: Nedkørsel, opkørsel, teknisk kørsel og flad vej

 • Præstationerne blev kortlagt ved hjælp af effekt- og pulsmålere, GPS-udstyr, tidtagere, fotoceller og videokameraer

 • Testpersonerne var alle fra Cycling Nord i Aalborg og havde konkurrenceerfaring

 • Projektet har strakt sig over et halvt år

Plus og minus

Fordele ved at anvende 29” hjul:

 • Ruller lettere over bump og andre ujævnheder i underlaget, hvilket kan skyldes den lavere angrebsvinkel, som hjulet rammer forhindringer med.

 • Kræver mindre produceret arbejde fra rytteren for at bevare en tilsvarende hastighed som på 26”.

 • Kan opleves som mere stabil på ujævnt terræn på grund af hjulets større diameter samt cyklens øgede vægt.

Ulemper ved at anvende 29” hjul:

 • Når hjulets diameter vokser, øges cyklens vægt tilsvarende.

 • Er sværere at accelerere, idet den ekstra vægt på cyklen angiveligt kan øge rotationsmodstanden med op til 40 procent. Det resulterer i, at cyklen reagerer langsommere, hvilket blandt andet kan hæmme præstationen i sprint.

Kilde: AAU

Sådan måles størrelsen

Størrelsen på hjulet er dets diameter i tommer. En tomme er 2,54 centimeter.

Det vil sige, at der er i diameteren er 7,62 centimeter til forskel på et 26” og et 29” hjul.

Træningsprogrammer

Få gratis træningsprogram på mail hver fredag. vorespuls.dk har ét både til cykling og MTB:

10 ugers træningsprogram for MTB

10 ugers træningsprogram for cykling

Hent DGI’s App

Du har muligheden for på en let og sjov måde at forbedre dine evner på mountainbiken.

DGI's MTB-App indeholder masser af videoer med gode og konkrete øvelser, der giver dig en bedre oplevelse på din MTB.

Læs mere og hent App'en:

Bliv bedre på din MTB: Hent ny App

Vil du gerne køre så hurtigt som muligt på din mountainbike, så skal du vælge en model med 29” hjul!

Så klar er meldingen fra studerende og forskere ved Aalborg Universitet, efter de har undersøgt, om konkurrenceryttere opnår de bedste tider med de traditionelle 26” hjul eller de noget nyere 29” hjul.

Forskningsresultaterne er netop blevet offentliggjort, og adjunkt ved Aalborg Universitet Christian Gammelgaard Olesen fortæller, at cykler med 29” hjul er to procent hurtigere end cykler med 26” hjul.

”To procent lyder måske ikke af meget, men i et typisk MTB-løb vil det give en forskel på din sluttid på cirka to minutter, og det vil jo helt klart kunne mærkes på ens placering,” siger adjunkt Christian Gammelgaard Olesen til vorespuls.dk.

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

Derfor er 29” hjul hurtigst

Forskningsprojektet konstaterer først og fremmest, hvilket hjul, man kører hurtigst med - på baggrund af fakta og statistik. Men Christian Gammelgaard Olesen og den øvrige gruppe bag på projektet tør også godt komme med nogle årsager til, hvorfor det forholder sig sådan.

Læs også: Ekspert: Sådan vælger du hjulstørrelse på din MTB

”Man kan træde mere i pedalerne hen over små bump i underlaget, fordi selve hjulet er fladere nede ved jorden, da det har en større diameter, og kontaktfladen er større. Samme fordel gør sig gældende i blødt terræn. Og så opleves cyklen med 29” hjul bare mere stabil og manøvredygtig,” siger Christian Gammelgaard Olesen, der selv er ivrig MTB-rytter.

Læs også: MTB: Korrekt indstilling af mountainbike

”Jeg havde på forhånd på fornemmelsen, at det var 29”, der var hurtigst, men det er rart at få det bekræftet ud fra et videnskabeligt perspektiv,” siger han og fortæller yderligere om forskellen på de to cykelmodeller:

”Tyngdepunktet vil typisk være lavere på en mountainbike med 29″-hjul. Blandt andet fordi krankboksen sidder lavere en akslerne på hjulene. Og så er forgaflen typisk lidt større, hvilket sammen med det større hjul naturligvis også gør cyklen tungere, men det opvejes og lidt til af de positive sider ved det større hjul.”

Læs også: MTB: Sådan indstiller du dit styr

Gælder det også for nybegyndere?

Testpersonerne i projektet var alle dygtige og erfarne MTB-kørere med konkurrenceerfaring, og det vides ikke, om der gælder helt de samme tal for nybegyndere og motionister.

”Vi valgte udelukkende at fokusere på dygtige kørere og deres præstationer på de to forskellige cykler, og det er da helt klart en overvejelse værd, om det samme gælder for nybegyndere. Mit personlige gæt vil være, at der er endnu større forskel til fordel for det store hjul, fordi komforten og mobiliteten vil være bedre for de fleste. Alt afhængig af styrke, kropsbygning og størrelse,” siger Christian Gammelgaard Olesen.

Læs også: MTB: Indstil din sadel rigtigt

”Det er en smags sag, om man er til 26” eller 29”, og man skal selvfølgelig vælge den cykel, man bedst kan lide at cykle på. Men vil man køre så hurtigt som muligt, skal man vælge en med 29” hjul. Det viser vores undersøgelse,” afslutter Christian Gammelgaard Olesen.

I projektet undersøgte man kun modeller med 26” og 29” hjul, men der findes også modeller med 27 ½” hjul. Disse er ikke medtaget, fordi de endnu ikke er en fast bestanddel af sortimentet hos alle store cykelfabrikanter. Cykler med 29” hjul har først haft sit indtog blandt MTB-kørere i løbet af de sidste fem år.

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 22-09-2018

Tilføj din egen event

Det er i øjeblikket ikke muligt at oprette events på vorespuls.dk, men vi forventer at være klar igen i uge 40.

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler