Guide: Kør MTB med dit barn

Det er blevet populært at tage sine børn med ud i skoven og cykle på MTB – her får du gode råd til, hvordan I får den bedste oplevelse.

Tag børnene med på MTB-tur i skoven

MTB er en motionsform for barnlige sjæle, og nu kommer mange af de rigtige børn med ud i skoven.

DGI mærker en stigende efterspørgsel på tilbud til MTB for børn, og flere og flere tager deres efterkommere med ud i skoven på en søndagstur.

Her kommer nogle gode råd til, hvordan I får den bedst mulige familiære MTB-oplevelse ude i naturen.

Børn er anderledes

De gode råd kommer fra Michael Bremer, der er MTB-instruktør og ansvarlig for uddannelsen af børneinstruktører i DGI. Han peger på én ting som den vigtigste.

”Du skal erkende og tage højde for, at børn er anderledes end voksne. Både fysisk og mentalt,” siger Michael Bremer.

”Hvis du kører MTB med dine børn, skal det være på deres præmisser. Børnene vil gerne lege, og det skal de have lov til.”

Børn helt ned til femårsalderen kan komme med på MTB-tur, hvis du da kan finde en velegnet cykel i så lille en størrelse... Den mindste klasse for konkurrencekørsel er 6-8 år.

Skal ikke bare cykle

Når du tager dit barn eller dine børn med i skoven, er det vigtigt, at I ikke bare tager ud og kører en tur. Oplevelsen skal indeholde noget andet end det at køre derudaf.

”Man skal sørge for at lave forskellige ting undervejs, ellers mister barnet hurtigt interessen,” siger Michael Bremer.

”Kør for eksempel en lille rundstrækning på 10 min., og efter hver runde stopper I op og laver tekniske øvelser, øver hop eller måske noget helt andet, der ikke har med MTB at gøre.”

Jo mindre børnene er, jo kortere tid kan I lave den samme aktivitet.

”Børn bliver helt vildt tændte på noget, men så kort tid efter er det noget helt andet, der er spændende,” siger Michael Bremer.

Læs også: Bliv bedre på din MTB: Hent ny App

Fysiologien

Der er naturligvis stor forskel på, hvor meget du kan forlange af et barn på en MTB.

”Det giver for eksempel ingen mening at træne styrke med dit barn, hvis det ikke er kommet i puberteten,” siger Michael Bremer.

”Men jo ældre barnet bliver, jo mere kommer det på lige fod med voksne. Og jo mere har barnet lyst til at dygtiggøre sig og kan arbejde hen mod et langsigtet mål.”

Det er nødvendigvis ikke alderen, der er afgørende for, om barnet er gammelt nok til at koncentrere sig i længere tid eller har fået en kropsbygning, der gør fysisk træning givende. Så vær opmærksom på dit barns udvikling og tilpas jeres MTB-ture derefter.

”Mindre børn kører ofte MTB på den måde, at de giver den fuld gas indtil de er helt døde, og så skal de have pause. Og så giver de den fuld gas igen. De har ikke det bløde mellemtempo. Og det skal de have lov til, sådan kan deres krop bedst lide det.”

Sikkerhed

Børn har ikke samme bekymringer som voksne, og det er i og for sig godt nok. Men på en mountainbike kan det give farlige situationer.

”Når du cykler med dit barn har du en stor opgave i at være deres sikkerhedsmand. Børn tænker ikke over konsekvenserne af deres handlinger, de tænker ikke over, hvor galt det kan gå,” siger Michael Bremer.

”Men er de på vej ud over en farlig nedkørsel eller lignende, så lad være med bare at stoppe dem og fortælle dem, at det må de ikke. Vejled dem og fortæl dem, hvad de skal gøre i stedet for. Find sammen med barnet en anden nedkørsel, der passer til barnets niveau.”

Er du kvinde? Se her: MTB for kvinder: 5 tips til nybegyndere

Far og mor lærer også noget

Det er ikke kun dit barn, der bliver bedre til MTB ved, at du hjælper det godt på vej, og coacher det undervejs på jeres tur.

”Hjælper du dit barn, bliver du bedre selv,” siger Michael Bremer.

”Du bliver mere opmærksom på alle de forhold, der gør sig gældende, når du kører MTB. Terrænet, teknikken, underlaget, gearingen. Og det vil gøre dig til en bedre kører på sigt.”