Motion er en mental timeout

Selvom du er træt i kroppen, kan du godt føle dig ovenpå efter træning. Mens du er aktiv, styrker du din psyke og får en tiltrængt pause.

Der sker en masse kemiske processer i kroppen, når du motionerer, og de giver velvære Foto: Kim Nielsen (arkivfoto)

Der starter et festfyrværkeri af hormoner i kroppen, når man motionerer. Mens pulsen stiger, udskiller man op til 50 forskellige hormoner – endorfiner er den mest kendte. Men der sker endnu flere positive ting i kroppen.

»De kemiske og biologiske processer i kroppen spiller sammen med det psykiske plan, så man får en følelse af velvære,« siger læge og hjerneforsker Kjeld Fredens.

Det, vi oplever på de psykiske plan f.eks. i naturen og sammen med en træningspartner, sætter ifølge Kjeld Fredens endnu mere knald på festfyrværkeriet i kroppen.

Hudløst ærlig

Ifølge idrætspsykolog Jens Hansen har vi brug for den mentale timeout, som vi får, når vi er aktive.

»Idrætten giver en pause fra hverdagen, fordi vi bliver så opslugte af det, vi gør. Samtidig er det en stor fordel, at der er direkte afregning og feedback.«

Jens Hansen sammenligner det med begrebet ”simple living”, hvor man bor og lever enkelt. I træningstøjet betyder det, at man er mere hudløs – og det er sundt og tiltrængt.

Man kan opleve at få en positiv afhængighed af det psykiske kick, som man får ved at træne, men Jens Hansen har også set eksempler på udøvere der overforbruger træning. Hans råd mod det er at finde én eller flere træningspartnere.

Motivationen giver det største plus

Hvis man vil have det største psykiske overskud ind på kontoen, skal man føle sig motiveret. Hvis man modsat ikke er motiveret så tapper træningen bare kræfter – derfor skal man vælge at dyrke det, man er motiveret for.

Lægger du samtidig en plan sammen med en træningspartner med regelmæssig træning, så kommer der ekstra kul på festfyrværkeriet i kroppen og de positive processer.