Kajak: Træn dine underarme og håndled

Forebyg smerter i dine underarme, når du ror kajak: Lav styrketræning.

En pagaj med ergonomisk greb og én med small skaft, to af de løsninger, der kan afhjælpe overanstrengte muskler i underarme og håndled. Foto: Henrik Andersen

At ro kajak kræver, at sener og muskler i din underarm og hen over dit håndled kan klare de mange ensidige belastninger, som kajak-roning udsætter dem for.

Der sker ingen bevægelse i håndleddet, når man ror kajak, så musklerne skal arbejde ”isometrisk”: De hverken forlænges eller forkortes.

Musklerne skal sikre, at du opretholder en funktionel stabilitet omkring dine håndled, når du holder ved din pagaj og ror. Derfor skal musklerne være stærke.

Især som begynder kommer man let til at knuge for hårdt om pagajen, hvilket kan give overanstrengte muskler i armene.

Kvinder skal ofte have en tyndere pagaj

Det er væsentligt at finde den rigtige pagaj, hvis du vil undgå smerter i dine underarme.

Håndtagets tykkelse og den ergonomiske form skal passe til dig.

Kvinder skal i mange tilfælde have en tyndere pagaj, så den passer med håndens størrelse. Derved undgåes unødige spændinger i hænder, håndled og underarme, og man mindsker risikoen for skader.

Det rigtige udstyr har stor betydning for den samlede oplevelse og det er væsentligt at vælge det rigtige kajak-udstyr fra begyndelsen. Så undgår du overbelastninger.

Styrketræning 2-3 gange om ugen

Det er klogt at træne muskler og sener i underarme, håndled og hænder op med styrketræning. Det gør dig en mere stabil kajak-roer, og det forebygger skader.

Tryk på linket i højre spalte – så kan du se et styrketræningsprogram for underame og håndled.