Billede
Byg langsomt op
Foto: Colourbox Opbygningen af sener tager længere tid end opbygningen af muskler. Det kan give skader, hvis du træner for hårdt.

Intervaltræning: Pas på skader

Intervaltræning er så effektivt, at du let kommer til at overbelaste kroppen og kan få skader.

Intervaltræning

Intervaltræning består af en række helt korte forløb med meget hård intensitet. Det kan f.eks. være hurtigt løb i 6 x 3 minutter med pauser imellem eller 6 cykelspurter op ad en bakke.

Den høje intensitet betyder, at muskler, sener og kredsløb belastes hårdt. Konditionen trænes effektivt.

Fibersprængning - en typisk skade

Fiberskader ses typisk ved intervaltræning. Læs her, hvordan du forebygger fibersprængninger i baglåret:

Løb: Træn baglår og undgå fiberskader

Læs om løbeskader

Du kan læse om de mest almindelige løbeskader og deres årsager, forebyggelse og genoptræning, her:

Løb: Undgå at få en skade

DGI-hæfte om løbeskader

Læs mere om løbeskader i DGI's hæfte fra september 2012, skrevet af tre fysioterapeuter og løbetrænere: Hanne Fejerskov, Annemarie Lundsgaard og Thomas Stenger. Du kan købe det for125 kr. i DGI-Butikken:

Løbeskader – forebyggelse og behandling

Intervaltræning styrker din kondition og er en meget effektiv træningsform. Den tager ikke lang tid at udføre, og intervallerne giver afveksling i træningen.

Men intervaltræning er ikke for nybegyndere. En god grundform og erfaring med at træne er en forudsætning for effektiv intervaltræning.

Intervallerne kan nemlig blive så hårde, at du kommer til at overbelaste kroppen og kan få skader. Derfor skal du starte blidt med intervaltræning.

Læs også: Skadet? Bliv ven med din smerte

Kroppen skal følge med

Hvis du lige er begyndt at træne, kan du i løbet af få uger mærke, at din kondition er forbedret. Hjerte, lunger og transporten af ilt og næringsstoffer fungerer bedre.

Opbygningen af muskler og led tager længere tid, og opbygningen af sener tager endnu længere tid. Akillessenen kan f.eks. tage halve og hele år om at tilpasse sig højere træningsmængder.

Derfor er der risiko for seneskader, skinnebensbetændelse og knæsmerter, hvis du går for hurtigt frem med f.eks. intervaltræning.

Start blidt på intervallerne

Når du begynder på intervaltræning, skal du gå langsomt frem. Lad dig ikke rive med de erfarne, som har trænet i mange år. Lyt til kroppen og mærk efter, hvad den siger til intervaltræning.

En naturlig træningsømhed, som forsvinder igen i løbet af et par dage, er ok. Men det er en ”dårlig” ømhed ikke. Ømhed må ikke bide sig fast og føles ”forkert”. Så lurer en overbelastningsskade.

Har du som begynder fået et træningsprogram med intervaller, bør du være opmærksom på, hvordan træningen er bygget op, så du ikke bliver overbelastet.

Læs også: Ny viden: Sådan bliver du hurtigere

Intervaller kræver god planlægning

Vil du have det fulde udbytte af intervaltræning og udgå skader, vil jeg anbefale, at du laver en træningsplanlægning på skrift.

Find en træningsplanner på nettet. Få eventuelt hjælp fra en erfaren idrætsudøver eller en fysioterapeut, som kender området.

Læs artiklerne om intervaltræning her på vorespuls.dk – der er links til dem nederst på siden.

Og husk glæden ved træningen! De hårde intervaller skal ikke gøre træningen til et surt show.

Læs også: Intervaltræning: 5 råd til at undgå skader

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 17-08-2018

Tilføj din egen event

Her har du mulighed for at oprettet dit event. Opret event

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler