Stor guide: Køb den perfekte havkajak

vorespuls.dk's kajak-ekspert Søren Østerbye guider dig gennem køb af ny kajak - det handler om at være forberedt og afprøve kajakken

Som man kan se på billedet, er der nok at vælge imellem Foto: Søren Østerbye, DGI

Foråret er for alvor ved at bide sig fast, og en forhåbentlig dejlig sommer venter. Og dermed mulighed for endnu flere dejlige ture i havkajak.

I den anledning kommer her en guide til, hvordan du får købt den bedst mulige kajak.

Forberedelse

Når man har besluttet sig for at købe sin egen havkajak, har man i realiteten kun lige åbnet op for en lang række overvejelser og beslutninger. Nogle af disse bør man gøre sig klart allerede inden, man besøger en forhandler.

Læs også: Kajak: Find den rigtige pagaj

Den første overvejelse man bør gøre sig, er spørgsmålet om PE (plast) eller fiber (glas- eller kulfiber). Umiddelbart er det mest et spørgsmål om økonomi, men der kan være forskel på samme båd i henholdsvis plast og fiber. Nogen mener, plast holder længere end fiber, men på den anden side kan man reparere fiber, så den igen bliver glat og fin, hvilket ikke er tilfældet med plast. Personligt har jeg aldrig ejet en plast-kajak, mens andre sværger til plast.

Spørgsmål om æstetik og økonomi vil for nogen være afgørende, mens stivheden i en fiberbåd er afgørende for andre. Det er ikke finere at ro i fiber-kajakker, så overvej dine muligheder.

Tjekliste

Der er dog ting, som ufravigeligt skal være i orden, når man køber en ny havkajak. Det kan virke selvfølgeligt for de fleste, men der findes forhandlere, der sælger kajakker, som vel nærmest kan beskrives som rene dødsfælder. Sørg for at din nye kajak ikke er en af dem, og at den som minimum har følgende egenskaber.

  1. Mindst to vandtætte skot – et foran og et bagved cockpittet.
  2. Sammenhængende dæksliner hele vejen rundt på både for- og bagdæk.
  3. Bærehåndtag
  4. Gode tætte luger der er bundet fast til kajakken.

Hvad skal kajakken bruges til?

Det næste spørgsmål, man skal stille sig selv, er, hvorfor man vil have sin egen kajak. Det kan være et kom-forthensyn (egen frem for klubkajak), det kan være en drøm om en særlig smuk grønlandsk udseende kajak, det kan være, man gerne vil på langtur til fremmede steder. Eller det kan være, man bare gerne vil have sin egen og så stadig ro med på klubturene i lokalt og kendt farvand.

Uanset årsag, så har man allerede gjort sig nogle tanker om, hvad man skal bruge sin kajak til, og det er et af de vigtigste spørgsmål, man overhovedet kan stille, for det har indflydelse på valg af kajak.

Læs også: Kajak: Guide til køb af udstyr

Meget groft skitseret kan man sige, at lange kajakker er hurtige og retningsstabile, mens korte kajakker er langsommere og mere manøvredygtige. Bredden og bundformen er afgørende for den primære stabilitet (når man sidder stille med kajakken helt flad på vandet), mens kajakkens sider og udformning er afgørende for den sekundære stabilitet (med kajakken på kant/siden).

En kort, bred, fladbundet kajak er langsom, let at dreje og meget stabil. En lang, smal kajak med v-formet bund er hurtig, retningsstabil og forholdsvist mindre stabil end en fladbundet.

Kajakker findes som ekstremer, hvor man har valgt at tilgodese enkelte egenskaber fx er kajakker til kon-kurrencer meget lange og smalle, har markant V-formet bund og er meget mere ustabile end fx havkajakker. Man har prioriteret egenskaben fart, da det gælder om at komme først. Eller en kort fladbundet surfkajak, der er designet til store bølger, og hvor farten kommer fra bølgernes kraft, så man har prioriteret stabilitet og manøvredygtighed (den lille grønne på billedet).

De fleste kajakker, der sælges, er resultatet af kompromiser mellem de forskellige egenskaber, dog således at producenten ofte har fremhævet enkelte egenskaber. Kajakker, der hedder noget med Ekspedition, Explorer, Xplore osv. er kajakker, der ofte kan anvendes til det hele, men de er forholdsvis lange (hastighed), har knap så meget spring (retningsstabilitet) og forholdsmæssig stor pakkevolumen, fordi producenten har prioriteret den egenskab at tage på længere ture/ekspeditioner.

Prøv kajakken

Det helt afgørende for valget af kajak er den følelse og feedback, man får, når man sidder i den på vandet. Og ja, man skal afprøve kajakken, inden man køber. Når man sidder i kajakken, skal den første følel-se/fornemmelse være helt rigtig. Prøv kajakken af ved at ro, dreje, kante, rulle osv., og hvis kajakken stadig giver den rette fornemmelse i maven, er man ved at være klar til at handle.

Dog skal du nok lige prøve en eller to kajakker mere – du kan jo altid vende tilbage – og nogen gange får man bekræftet sit første indtryk, andre gange oplever man, at den nye kajak faktisk er bedre, og så er det jo godt man ikke købte den første.

To ting, der erfaringsmæssigt er et dårligt kajakkøb, er at købe en kajak, fordi man synes den ser godt ud på billeder og at købe en kajak, som man ikke får prøvet af. Som instruktør har jeg erfaring med begge dele. Det ene tilfælde, hvor en alt for stor person i en alt for lille, men meget smuk kajak, kæntrede i meget koldt vand, og ved makkeredningen blev cockpittet presset helt under vand, så cockpittet var fyldt med iskoldt vand.

Det andet eksempel var en der købte en kajak, hvor forhandleren havde fortalt at den var fantastisk at træne grønlandske rul i, men det viste sig, at hun ikke kunne komme tilbage på bagdækket på grund af en alt for høj kant bag på cockpittet.

Så derfor – gør dig grundige overvejelser inden første besøg hos forhandler, og køb ikke en kajak, før du har prøvet den på vandet.