motion for gravide
Træning gør dig stærk
Foto: Colourbox De fleste kan dyrke motion helt frem til terminen, men træningen skal tilpasses.

Gravid? Motion holder dig i form

Du kan fint fortsætte med løb, cykling, kajak, svømning eller anden træning, selv om du er gravid.

Løb og graviditet

Der er mange historier om eliteløbere, der træner hårdt helt op til få uger før terminen og deltager i konkurrencer kort efter fødslen.
Det gælder desværre ikke for de fleste kvinder. Men der er mange gode grunde til at fortsætte løbetræningen under graviditeten på et lidt lavere niveau end normalt.
Den øgede vægt betyder, at du skal du sørge for ordentlige sko. Men du er gravid skal du måske også holde dig fra trappeløb og lignende.
Meget anstrengende interval træning indebærende kraftige belastninger af bækkenet.
Læs mere om løbe-træning

Svømning for gravide

Du kan svømme i hele graviditeten. Det er skånsom og relativt effektiv træning. Svømning er især godt, hvis du har smerter fra bækken og lænd, men du er gravid. Du kan svømme helt hen til terminen, men drop det, hvis der er meget udflåd eller mange plukkeveer.
Det kan være en befrielse at gå over til rygsvømning på et tidspunkt, fordi det mindsker svajet i lænden.
Vand-jogging, hvor du "står op" i vandet og jogger fremad uden at røre bunden, er et fint alternativ til løbeture. Spørg, hvor du kan vand-jogge, så du ikke generer de andre svømmere.
Læs mere om svømning

Cykling - som gravid

Man kan cykle langt hen i graviditeten. Mountainbike vil fra ca. uge 15 være for farligt at udføre på konkurrenceniveau, men landevejscykling er ufarligt.
Den største begrænsning ligger i mavens størrelse, som oftest fører til, at man flytter sadlen frem og evt. hæver styret og drejer bremsegrebene opad.
Læs mere om cykling
Læs mere om mountainbike

Kajak - som gravid

Vær opmærksom på din øgede vægt og at balancepunktet flytter sig. Passer kajakken til det? Og redningsvesten? Mavens størrelse kan være et problem, men ofte kan kajakken justeres en del.
Du bør ikke ro alene. Hvis du kæntrer, er du nemlig ikke helt så mobil i vandet som før.
Læs mere om kajak

Tænk dig slank

Dit nye liv er kun en tanke væk – læs mere:

Din egen kur: Tænk dig slank

Det er ernæringsekspert og coach Pernille Skalls, der peger på vigtigheden af, hvad der sker oppe i hovedet.

”Dit liv kan blive nøjagtig så sundt og positivt, som du ønsker, det skal være. Forudsætningen er, at du lærer at styre dine tanker i en positiv retning – og holder fokus. Hvis du får styr på dine tanker, kan du få styr på dit liv,” siger Pernille Skalls blandt andet i artiklen:

Slank: Danmarksmester i egotrip?

Har du overvejet at droppe træningen, mens du er gravid – så lad være!

Der er masser af videnskabelige beviser for den gavnlige effekt af træning både på forløbet af din graviditet, din fødsel og efterforløbet.

Hvis du dyrker motion under graviditeten:

  • vil du bedre kunne klare den fysiske belastning ved at være gravid,
  • vil du være bedre tilpas under hele graviditeten,
  • har du klart mindre risiko for, at din fødsel går langsomt, at den ender med kejsersnit eller at du får brug for epidural-blokade eller anden smertestillende behandling under fødslen,
  • vil du hurtigere komme dig efter graviditeten, og
  • vil du nemmere kunne nå din normale vægt.

Træningen skal selvfølgelig tilpasses din graviditet. Men generelt kan du sagtens træne selv ret intensive træningspas langt hen i graviditeten.

Konditionstræning 2-3 gange ugentlig

Der er visse begrænsninger i forhold til hvilke typer træning, du kan klare, når maven begynder at trykke og presser nedad på bækkenbunden.

Generelt bør du fortsætte en eller anden form for konditionstræning mindst 2-3 gange pr. uge helt frem til terminen.

Træning i de tre trimestre

I starten kan du formentlig klare tæt på normal træning. Måske må du justere lidt på grund af den træthed, som mange føler.

Fra ca. uge 10-12 begynder den "gyldne tid", hvor man ikke er særlig generet af mavens tyngde, kvalme eller træthed, og så kan du rolig give den gas.

I det sidste trimester fra ca. uge 25 er mavens størrelse og tyngde efterhånden en begrænsende faktor. Du bliver nødt til at justere relativt meget på træningstyper og mængde, men de fleste kan fortsætte træningen.

Faretegn

Som gravid er der nogle ganske få tilstande, du skal være opmærksom på, og hvor du skal være forsigtig med motionen.

Bækken-smerter
Oftest svinder bækkensmerter i løbet af graviditeten, men hvis du har meget udtalte smerter fra bækkenet ("bækkenløsning"), bør du holde dig til let træning og gerne ikke-vægtbærende træning som f.eks. cykling eller svømning.

Hæmmet fostervækst
Ved små fostre uden egentlig væksthæmning kan træning formentlig være gavnligt. Men hvis dit barn er decideret hæmmet i væksten, bør du ikke lave egentlig træning under graviditeten.

Plukkeveer
De fleste gravide oplever at have plukkeveer i en eller anden grad. Hvis det er meget udtalt, kan der være ubehag ved løb og styrketræning, men det er ikke farligt.

Hvis du har meget udtalte plukkeveer, kan det skyldes en forkortet livmoderhals, og så skal du formentlig aflaste fuldstændig. Altså: Drop træningen.

Infektioner
Man skal altid være meget forsigtig med at motionere, hvis man er syg. Feber betyder at kroppen skal have fuldkommen ro, men som gravid skal du være ekstra opmærksom på ikke at anstrenge dig med infektion i kroppen. Du skal have været feberfri i mindst 1 døgn, inden du genoptager træningen.

Blodmangel
En del gravide kommer til at have lidt lav blodprocent under graviditeten. Det skyldes forskellige fysiologiske tilpasninger og er sjældent tegn på sygdom. Kun ved meget lave hæmoglobin-værdier på under 6 skal man nedjustere til let træning.

Kraftigt udflåd eller blødning
Har du kraftigt udflåd eller blødning, skal du altid søge læge. Under alle omstændigheder bør du ikke motionere, før du er blevet undersøgt.

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 20-07-2018

Tilføj din egen event

Du kan nemt og gratis oprette din event og få den vist på vorespuls.dk. Opret event

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler