Billede
Skal kostråd ændres?
Foto: Lars Holm Ny forskning indikere, at vi måske skal gøre kostråd mere individuelle.
Forskning

Ny forskning: Sund mad er ikke ens for alle

Det kan sagtens være, vi står over for en tid, hvor vi skal lave kostrådene om. Ny forskning tyder nemlig på, at kostråd i langt højere grad er individuelle.

Mere om forskningen

Du kan læse mere om forskningen hos Syddansk Universitet her.

Københavns Universitet har også skrevet en artikel om forskningen her.

Forskningen er et samarbejde mellem…

…forskningsgrupper fra Biologisk Institut, Københavns Universitet, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet, University of Berkeley, University College London, Steno Diabetes Center og Syddansk Universitet.

Inden vi kommer til hvorfor, at kostrådene måske skal laves om, så skal vi til noget mere eksotiske omgivelser end Danmark for at finde forskningens oprindelse.

I Grønland har et hold forskere bestående af flere danskere nemlig undersøgt inuitternes kost.

Den er typisk rig på fedt og proteiner, og det fører hyppigt til hjerte-kar-sygdomme – bare ikke for inuitterne, som sjældent får den slags sygdomme.

Læs også: For lidt søvn fører til usund livsstil

Forskerholdet har fundet ud af, at inuitterne har unikke genetiske mutationer, som gør meget fedt- og proteinholdigt mad sundere for dem – modsat en etnisk dansker, som i højere grad vil være eksponeret for eksempelvis hjerte-kar-sygdomme.

Kostråd skal måske ændres

Forskerholdets resultater efterlader dem med spørgsmålet, om kostråd skal være individuelle. Måske er eksempelvis fiskeolie ikke lige sundt for alle, og kosten skal altså i højere grad afspejle ens oprindelse.

Læs også: Kloge klarer sig bedre, når alderen presser

Inuitterne kan sagtens leve af en fedt- og proteinholdigt mad, som de hovedsageligt får gennem fisk. Nordeuropæere er tilpasset en anden slags kost, som eksempelvis er bestående af komælk, og i Afrika kan de have tilpasset sig en helt anden slags kost.

Læs også: Idræt gør dig klog

Forskningen ligger i hvert fald op til, at der i højere grad skal kigges på individuelle kostråd set i lyset af personers gener og oprindelse.

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 18-09-2018

Tilføj din egen event

Det er i øjeblikket ikke muligt at oprette events på vorespuls.dk, men vi forventer at være klar igen i uge 40.

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler