Forskning: Sund mad er ikke ens for alle

Det kan sagtens være, vi står over for en tid, hvor vi skal lave kostrådene om. Forskning tyder nemlig på, at kostråd i langt højere grad er individuelle.

Ny forskning indikere, at vi måske skal gøre kostråd mere individuelle. Foto: Lars Holm

Inden vi kommer til hvorfor, at kostrådene måske skal laves om, så skal vi til noget mere eksotiske omgivelser end Danmark for at finde forskningens oprindelse.

I Grønland har et hold forskere bestående af flere danskere nemlig undersøgt inuitternes kost.

Den er typisk rig på fedt og proteiner, og det fører hyppigt til hjerte-kar-sygdomme – bare ikke for inuitterne, som sjældent får den slags sygdomme.

Læs også: For lidt søvn fører til usund livsstil

Forskerholdet har fundet ud af, at inuitterne har unikke genetiske mutationer, som gør meget fedt- og proteinholdigt mad sundere for dem – modsat en etnisk dansker, som i højere grad vil være eksponeret for eksempelvis hjerte-kar-sygdomme.

Kostråd skal måske ændres

Forskerholdets resultater efterlader dem med spørgsmålet, om kostråd skal være individuelle. Måske er eksempelvis fiskeolie ikke lige sundt for alle, og kosten skal altså i højere grad afspejle ens oprindelse.

Læs også: Kloge klarer sig bedre, når alderen presser

Inuitterne kan sagtens leve af en fedt- og proteinholdigt mad, som de hovedsageligt får gennem fisk. Nordeuropæere er tilpasset en anden slags kost, som eksempelvis er bestående af komælk, og i Afrika kan de have tilpasset sig en helt anden slags kost.

Læs også: Idræt gør dig klog

Forskningen ligger i hvert fald op til, at der i højere grad skal kigges på individuelle kostråd set i lyset af personers gener og oprindelse.