Ny forskning åbner op for motion på pille

Den er god nok. En pille med samme sundhedsfordele som motion. Det kan være virkeligheden i fremtiden, tyder ny forskning på, som blandt andet Københavns Universitet har været med til.

”Det giver mulighed for at bruge denne viden i udviklingen af nye lægemidler, der har til formål at efterligne de positive effekter af motion," fortæller professor Bente Kiens. Foto: Colourbox.com

Forskning foretaget af Københavns Universitet og Sydney University i Australien åbner op for, at det potentielt kan lade sig gøre at fremstille en pille med samme sundhedsfordele som motion, det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

Det hele startede med, at de fandt 1000 hidtil ukendte molekylære reaktioner i muskler, når de var udsat for fysisk aktivitet.

Læs også: Ny forskning: Sund mad er ikke ens for alle

Derfor kan det blive til en pille

Den nye forskning har potentialet til, at vi fremtiden vil se en slags motions-pille.

”Det helt store perspektiv er, at det giver mulighed for at bruge denne viden i udviklingen af nye lægemidler, der har til formål at efterligne de positive effekter af motion,” fortæller professor Bente Kiens, som også har været en del af forskningen, til ku.dk.

Læs også: Derfor gør light-produkter dig tyk

Hun suppleres af sin kollega professor Jørgen Wojtaszewski, som fremhæver potentialet for at hjælpe overvægtige.

”For en del mennesker – med store handicap eller ekstrem overvægt – er motion ikke en behandlingsmulighed. Ikke engang i moderat form. Derfor er det essentielt at finde andre måder at behandle disse mennesker på. Og det er denne nye viden et skridt på vejen til,” siger han til ku.dk.

Læs også: Kloge klarer sig bedre, når alderen presser

Det kan en pille potentielt gøre

Det kan ikke komme som den helt store overraskelse, at der er mange sundhedsmæssige fordele ved motion. Det hjælper mod overvægt, sukkersyge, forhøjet blodtryk, åreforkalkning, demens og visse kræft-former - og det er de positive effekter, en pille potentielt kan efterligne.

”Fysisk aktivitet producerer en byge af ekstremt komplekse reaktioner i musklerne. Og dette er første gang, vi har været i stand til at kortlægge så mange af dem. Når man i forlængelse heraf ved, hvor stor betydning fysisk aktivitet har for behandlingen af livsstilssygdomme, så er denne begyndende kortlægning af sammenhængen mellem motion og sundhed et rigtig stort gennembrud”, siger professor Erik A. Richter til ku.dk

Læs også: For lidt søvn fører til usund livsstil