Find den motionsform, der passer til dig

Du skal blive glad af at træne. Derfor er det vigtigt at finde frem til, hvad der bærer din motivation, og vælge træningsform efter det

Kan du lide at få pulsen op, eller er pilates mere dig? Er du til soloture eller holdtræning? Vælg en motionsform, du kan lide - så er der større chancer for, at du fortsætter din træning. Foto: Colourbox

Prioritér din lyst til træning

Lyst er det vigtigste udgangspunkt, når du skal finde den motionsform, der passer til dig.

Oplever du oftest træningen som surt slid, er der noget galt, og så er der nærmest garanti for, at du falder fra.

”Hvis du ikke bliver glad af det, du gør, har du valgt den forkerte motionsform. Det skal være sådan, at træningen rører noget inde i dig, så du også har lyst til at træne næste gang. Følger det mentale ikke med, er du og din krop ikke modtagelig for træningen, og så er der større risiko for, at du holder op igen,” siger Birgitte Junker, NLP-coach og souschef i DGI-Huset, Århus.

Fokusér på det, du gør

Birgitte Junker pointerer, at det er bedre at gøre lidt, som du er glad for, end at opgive og intet gøre.

”Hold fokus på de ting, du kan, frem for på de ting du ikke kan. Kan du ikke løbe, kan du måske gå. Og kan du løbe ti meter den ene dag, kan du måske løbe hundrede meter den næste. Se positivt på det. Det er ofte små skridt, der skal til for, at tingene udvikler sig til mere,” siger hun.

Motiverer konkurrence?

Hvis konkurrenceelementet motiverer dig, er det vigtigt at tage højde for det og finde en sportsgren, hvor du kan få dit konkurrenceinstinkt tilfredsstillet. Det gælder om at finde en sportsgren, hvor du passer ind.

Kan du lide at registrere udvikling?

”Måske er det motiverende for dig at træne efter bestemte diagrammer og at tage højde for tid og hurtighed, og så er det en god idé at anskaffe dig et pulsur eller gps-ur og finde et sted, hvor registreringer og målinger er væsentlige elementer i træningen," siger Birgitte Junker.

Hvis det sociale trækker mest

"Hvis det er det sociale samvær, der er vigtigst, skal man tage højde for det og melde sig ind et sted, hvor der bliver lagt vægt på, at man kan drikke en kop kaffe sammen bagefter,” tilføjer hun.

Find en makker

Find ud af, om du vil dyrke motion alene eller sammen med andre.

”Nogle mennesker ønske at dyrke sport alene, men det kræver meget af ens indre motivation. Har man derimod lavet en aftale med en makker, der venter på én, er det en stor støtte i motivationen for at komme af sted. En fast aftale som ’tirsdag kl. 17’ kan man ikke sådan lige udskyde til en anden dag,” siger Birgitte Junker.

... eller find et hold

Det kan også fastholde og motivere, at man går på et hold med en god instruktør. Du kan finde træning nær dig på TrænLokalt.dk, som er en gratis service fra DGI. Læs mere om det her:
Find vej til holdtræning nær dig