Billede
Foto: Karin Riggelsen 2500 instruktører og idrætsudøvere klædes på til at blive Demensvenner, så flere mere demens kan være aktive både fysisk og socialt.
livsstil

Danmark får Demensvenlige Idrætsforeninger

Det skal være nemmere for mennesker med demens at være fysisk og socialt aktive. Et nyt samarbejde mellem Alzheimerforeningen og DGI baner vejen for Demensvenlige Idrætsforeninger.

Fakta om demens...

  • Demens er ikke en naturlig del alderdommen, men skyldes sygdom i hjernen.
  • Der findes mere end 200 sygdomme, som kan føre til demens.
  • I Danmark lever omkring 85.000 mennesker med en demenssygdom.
  • Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • 400.000 personer i Danmark lever i dag med en demenspatient i familien.
  • Der konstateres ca. 8.000 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark hvert år.
  • I 2040 forventes antallet af demensramte over 60 år at vokse til 120-146.000.
  • Demenssygdom er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.

Det er sundt at røre sig – også hvis man lider af demens. Fysisk aktivitet kan blandt andet mindske irritabilitet, uro, og rastløshed hos mennesker med demens og medvirke til at vedligeholde muskelstyrken.

Men der er mange barrierer for at være aktiv i idrætsforeninger, når man har en demenssygdom. Det vil DGI lave om på, og derfor har de indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen om at klæde 2500 instruktører og idrætsudøvere på til at blive Demensvenner.

Det betyder, at de får viden om demens, så de bliver i stand til bedre at hjælpe og forstå holdkammerater med demens. Og den allerførste workshop finder sted fredag den 2. marts.

"Demensvenlige Idrætsforeninger kan give mennesker med demens mulighed for trygt at kunne fortsætte med at være aktive. Idrætsforeningerne kan noget særligt, fordi idræt og foreningsliv er godt for både den fysiske, mentale og sociale sundhed," siger Troels Rasmussen, der er vicedirektør i DGI.

Læs også: Kostråd ændrer sig med alder: Unge, voksne og seniorer

Fysisk og social aktivitet øger livsglæden

Demensvenner er et initiativ, som Alzheimerforeningen står bag. Målet er at aktivere 100.000 såkaldte Demensvenner, der viser forståelse for livet med demens og giver en hjælpende hånd, hvor og når de kan.

På landsplan er der allerede mere end 50.000 Demensvenner, men det er første gang, at konceptet bredes ud til idrætsforeningerne. Og det glæder Katrine van den Bos, der er projektleder i Alzheimerforeningen:

"Når mennesker har en demenssygdom, betyder det rigtig meget for deres livskvalitet, at de er fysisk og socialt aktive. Demenssygdommen kan give udfordringer med at huske, hvor du har lagt dit tøj, eller hvordan du finder vej fra omklædningsrummet til sportshallen, og der giver det en tryghed at vide, at der er Demensvenner, som er parate til at hjælpe."

Læs også: Aldersgraduering: Så kan I sammenligne løbetider

Viden er nøglen til et bedre liv med demens

Som Demensvenner får instruktører og idrætsudøvere først og fremmest mere at vide om demens, og netop viden er en af de vigtigste ting på vejen mod et demensvenligt samfund. Det viser en undersøgelse, som Alzheimerforeningen foretog i 2016 blandt mennesker med demens og deres pårørende.

"Der findes mange fejlopfattelser og myter, når det kommer til demens – for eksempel at demens kun rammer gamle mennesker, eller at det kun handler om at miste hukommelsen. Viden er nøglen til at skabe åbenhed og gøre livet nemmere for mennesker med demens – og bryde med risikoen for, at man isolerer sig og eksempelvis ikke er aktiv i foreningslivet," forklarer Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

FACEBOOK KOMMENTARER


- udfordringer på dit niveau
Format: 20-09-2018

Tilføj din egen event

Det er i øjeblikket ikke muligt at oprette events på vorespuls.dk, men vi forventer at være klar igen i uge 40.

Senest besvarede spørgsmål

Seneste artikler

Populære artikler