Cykling: Hvordan sidder jeg i et felt?

Din cykel er ikke alt. Spar op til 40 % af dine kræfter ved at sidde rigtigt blandt andre ryttere i cykelløb. Læs hvordan du gør, og hvilke regler du bør overholde.

Du sparer mest energi, når du ligger i midten af et felt omgivet af andre ryttere. Foto: Colourbox

Der køres mange sjove og udfordrende cykelløb for motionister i Danmark.

For at deltage er det vigtigt, at du har en god forståelse for, hvordan du sidder i et felt, og hvilke regler du bør overholde.

At ligge på hjul

Når du begiver dig ud i et cykelløb, er det nødvendigt at kende til begrebet “at ligge på hjul”.

Du kan spare op til 40 % af dine kræfter ved at sidde helt rigtigt blandt andre ryttere i perioder.

Sådan gør du: Læg dig så tæt som det er forsvarligt på forankørende rytters baghjul.

Du sparer mest energi, når du ligger i midten af et felt omgivet af andre ryttere.

Når vinden kommer forfra: Lægger du dig lige bag baghjulet.

Når vinden kommer fra siden: Lægger du dig ind så dit forhjul ligger parallelt med forankørende rytters baghjul. På den måde kan en gruppe ryttere danne det, der kaldes “en vifte” og ligge i ly for vinden.

God kutyme at skiftes

Det er god kutyme jævnligt at ligge i førerposition, så de øvrige ryttere også kan drage nytte af dine kræfter.

Øg ikke tempoet, mens du fører, så feltet ikke bliver splittet. Træk ud til siden og tag farten af, når du gerne vil ned at ligge i bunden igen.

Sikkerhed i feltet

Flere arrangører starter motionscykelløb med mange deltagere samtidig inde i en by. Her er det vigtigt at tage den med ro i starten gennem turen ud af byen.

Rejs dig ikke op i starten: Mange begår den fejl at rejse sig på cyklen, hvis det går lidt op ad bakke i starten. På den måde kommer de til at svinge for meget fra side til side med cyklen med fare for at ramme en af de mange andre ryttere, der ligger samlet under opstarten.

Vær opmærksom på, at du nok skal få din gode gennemsnitstid, når løbet først er kommet rigtig i gang ude på landevejen. Det er også herude, løbet bliver opdelt. Her finder du hurtigt den gruppe, som kører dit tempo, og som du kan gennemføre løbet bedst med.

Undgå pludselige opbremsninger: Du skal være særlig opmærksom på aldrig at lave pludselige opbremsninger og udsving, når du sidder med en gruppe. De stoler på, at du kører som på en snor. Det gælder i særdeleshed i sving!

Pas på oprejst kørestilling: Når du sidder i gruppen og gerne vil køre op ad en bakke i stående position, skal du huske, at cyklen har en tendens til at falde tilbage, idet du rejser dig. Undgår det ved at fokusere på, at du bliver på samme plads med dit baghjul hele tiden under manøvren.

Ikke for tæt på vejkanten: Sidder du i førerposition med en gruppe ryttere bag dig, og vinden kommer i en mindre vinkel fra vejen, skal du være opmærksom på ikke at ligge for tæt på rabatten, da der kan ligge en rytter derinde.

Genér ikke den øvrige trafik

Det er vigtigt at huske, at et hvilket som helst motions-cykelløb ikke er et aflukket Tour de France. Derfor kører I efter de gældende trafikregler.

Husk:

  • Lav aldrig en vifte af ryttere som breder sig over hele vejen.
  • Start en ny vifte, hvis I er mere end fire.
  • Træk ind på lige række, hver gang der kommer modkørende eller bagfra kørende.
  • Tag aldrig chancer ved lyskryds for få en god tid i et motionscykelløb.

Vær en god ambassadør for din sport

Husk, at være en god ambassadør for din sport og skab god stemning blandt de øvrige trafikanter.

Din sikkerhed er altid vigtigere end en god tid, du kan vise frem for vennerne!

Signaler og opråb

Ud over at sidde rigtig i feltet, er det også vigtigt, at du kender til de signaler, der bliver brugt for at skabe sikkerhed i feltet.

Læs mere om det i artikel Sådan cykler du en gruppe

Der får du også flere tips til at cykle i et felt.