Cykling: Korrekt indstilling af city bike

City bike, bedstemorcykel, turcykel, Christiania bike, havelåge. Uanset hvad du cykler på, er det vigtigt, at cyklen er indstillet rigtig til dig.

Vindmodstand, indkøbsposer, børn på bagagebægeret. Der er nok af udfordringer, hvis du bruger din cykel som transport til hverdag. Foto: Colourbox

Klap lige jernhesten!

Bruger du din cykel som transport til hverdag – eller overvejer du at gøre? Eller ønsker du at gå i gang med at motionere på cykel og komme i bedre form? Uanset formålet er det vigtigt, at din cykel er indstillet til dig, inden du begiver dig ud på landevejen. Og tag dig god til at indstille den rigtigt!

Tjek disse indstillinger:

Sadelhøjde

Du skal kunne have strakte ben eller næsten strakte, når du sidder på sadlen med hælen på pedalen i nederste position.

Sadelplacering

Sadlen skal være vandret. Det ikke altid, at sadlen kan justeres frem og tilbage, så hvis det er langt fra anbefalingerne, eller det føles forkert, bør du skifte sadlen.

Styrhøjden og placering

Styret skal være på højde med sadlen eller over. Typisk over. Men din brug af cyklen har indflydelse her. Hvis du kører længere stræk i hverdagen – og i vind – vil en lav styrhøjde være at foretrække pga. vindmodstanden. Hvis du kun cykler kort eller foretrækker det større overblik, som den mere oprette cykelstilling giver, ja, så er det en højere indstilling, du vælger.

Det er generelt lette at holde ryggen ret og undgå at ’brække’ nakken bagud med et højt sty. Derfor vil mange med ryg- eller nakkebesvær typisk vælge en lidt højere placering af styret.

I dag findes der heldigvis en lang række forskelligt udformede styr og frempinde, som kan vinkles, så der er et hav indstillingsmuligheder. Også til hverdagscyklen. Så brug din lokale cykelhandler, som sikkert kan hjælpe.

Styrbredde

Der findes efterhånden et utal af varianter af styr. Men grundlæggende bør du vælge et styr, som ikke er bredere end afstanden mellem dine skuldre.