Crossfit i vand – ny træning for svømmere

Aqua Cross Training er en ny form for højintensiv træning, der kan udfordre selv den bedste svømmer, skabe variation og styrke dine store muskelgrupper

At løfte kettlebells under vand er en del af Aqua Cross Training Foto: Niels Husted

Ruderne dugger. Luftfugtigheden stiger kraftigt i aktivitetsbassinet i Svømmestadion Danmark. Ved den ene bassinkant løfter seks mænd og kvinder vægte, de såkaldte kettlebells, op foran sig som en pokal, mens de går i hug og rejser sig op igen.

Vi er til workshop i en ny træningsform, Aqua Cross Training, som med sin højintensive træningsform kan give noget ekstra til svømmetræningen for dig.

Aqua Cross Training er udviklet til svømmehallen ud fra principperne i Crossfit på landjorden. Principper, der bygger på at bruge kroppen i naturlige bevægelser med stor variation fra gang til gang og høj intensivitet.

Styrker store muskelgrupper

Morten Vinther har været med til at indføre Crossfit i Danmark og fik for to år siden opgaven med at udvikle Aqua Cross Training for DGI.

”Jeg var meget skeptisk i starten,” erkender Morten Vinther, for hvem det betød meget, at den nye træningsform ikke skulle være en kunstig efterligning af Crossfit – bare i vand.

Derfor er konceptet blevet udviklet, så det foregår på både bassinkanten og i klorvandet. Aqua Cross Training supplerer den specialiserede træningsform, som svømning er, med en generel træning, hvor de store muskelgrupper bliver styrket og brugt på en måde, som også giver udfordring i forhold til svømmetræningen.

”De får pulsen op og bruger nogle muskler på en anden måde. De muskler, de bruger til at svømme, er pludselig trætte efter Aqua Cross Training,” forklarer Morten Vinther.

Læs også: Styrketræning i svømmehal får skavankerne væk

Høj intensitet for alle

Morten Vinther råber ud over bassinet:

"Husk at strække benene. Det er jeres arme, der skal arbejde."

Tilråbet er henvendt til den anden ende af bassinet, hvor deltagerne med fødderne på kanten hæver sig op i armene i seks tykke tove, der hænger ned fra en balkon.

I det lavvandede bassin okser den sidste del af deltagerne frem og tilbage mellem de to træningsstationer, når de har færdiggjort en runde. De puster. Kinderne bliver røde. Det er hårdt, og det er meningen. Deltagerne er svømmetrænere i alderen 20-50 år.

Superfedt, hårdt og enkelt

Morten Vinther giver high five til den første kvinde, som har gennemført træningspasset. Thomas Lund Jensen fra Fløng Svømmeklub ved Roskilde kommer også op af vandet.

”Det var superfedt. Hårdt, men dejligt,” fortæller han og tilføjer:

”Det var godt, at det ikke var overdrevet i forhold til antallet af opgaver.”

Læs også: Hop på trampolin i vandet

En sidste øvelse

Alle deltagerne i workshoppen i Svømmestadion Danmark har nu gennemført træningspasset. Men der er mere tid. Morten Vinther bruger de forhåndenværende remedier.

Deltagerne skal med en kettlebell gå fra den ene ende af bassinet til den anden med så bøjede ben, at de får hovedet under vandet og kun kommer op for at trække luft.

”Det kan godt være, at det bliver ubehageligt. Men hvis I ligger helt død, skal vi nok komme og hente jer. Det er meningen, at vi skal rykke grænserne lidt,” instruerer Morten Vinther.

Deltagerne bøjer sig ned under vandet med de tunge kettlebells, og det er hårdt, men alle kommer op igen.

Er du blevet hooked på Aqua Cross Training? Måske det allerede findes i din lokale forening, ellers kan du spørge, om det er noget, der kunne komme i stand.