Cross duathlon: Kombinér MTB og løb i din træning

Magnus Buhl Hansen planlægger at kombinere løb og MTB i sin daglige træning, efter han prøvede cross duathlon ved Landsstævnet i Esbjerg

Martin Buhl Hansen i skiftezonen - det er skiftet fra MTB til løb, der volder ham problemer Foto: Mikkel Homann Carøe

”Jeg skal prøve det her igen. Det er helt afgjort,” siger Magnus Buhl Hansen med et stort smil på læberne, efter han for første gang har prøvet cross duathlon – kombinationen af løb og MTB – ved DGI’s Landsstævne i Esbjerg.

I en cross duathlon-konkurrence skal du først løbe, så cykle på MTB, så løb igen, herefter en cykeltur for så at slutte af med at løbe ind mod målstregen. Men du kan også med stor gevinst kombinere de to discipliner, selvom det ikke er til en event.

”Jeg kunne godt finde på at blande løb og mountainbike - også i den daglige træning. Det er en helt vild sjov kombination, og jo sjovere det er, jo mere motion får man dyrket,” fortæller Magnus Buhl Hansen.

Opfordringen lyder på at tage løbeskoene med ud i skoven, når du alligevel skal køre MTB – og dermed få brugt din krop på forskellige måder i samme træningspas.

Stolper som ben

For Magnus Buhl Hansen, og i øvrigt også hovedparten af de andre 100 deltagere i cross duathlon-løbet, var det skiftet fra MTB til løb, der voldte problemer.

”De første 200 meter af løbeturen følte jeg stadig, jeg cyklede. Benene var som stolper, det er nok den bedste måde at beskrive det på,” siger Magnus Buhl Hansen.

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

Musklerne i specielt dine lægmuskler bliver brugt på to vidt forskellige måde i MTB og løb, og det tager tid for muskelfibrene at indstille sig på ændringen i måden, de bliver belastet. Jo mere du træner skiftet, jo mindre ondt i benene vil du få.

Men du kommer ikke uden om, at MTB og løb i skoven er hårdt, og kombinationen af de to ting er selvfølgelig også fysisk krævende. Du vil automatisk opleve en form for interval-træning, da pulsen kører op og ned, og du vil sjældent befinde dig i en komfortzone, hvor det bare kører som smurt i olie – som for eksempel på en normal cykel- eller løbetur.

Til gengæld er cross duathlon udfordrende for din fysik og teknik – og for mange rigtig sjovt.

God tur i skoven!