Årøsund–Bågø: Kajaktur med havørn

Ro kajak fra Årøsund til Bågø i Sønderjylland, hvor der er chancer for at se havørn og sæler.

Du kan nøjes med at ro ud til havnen på Bågø og retur, eller du kan ro rundt om øen, nu du er der. Forskellen er 10 km. Foto: Google Maps

To gode ture

Kajakturen begynder på stranden vest for Årøsund Lystbådehavn i Haderslev Kommune, hvor man kan køre næsten helt ned til vandet og læsse kajakken af, inden man parkerer bilen.

Der er to gode muligheder for ture:

  1. Ro i kajak til Bågø Havn og tilbage igen til til Årøsund
  2. Tag de ekstra små 10 km rundt om Bågø, hvis du har kræfter til det.

Guide til kajak-roturen

Når du kommer til havnen, går kajakturen langs havnemolen, hvor man skal passe på lavt vand og store sten.

Herfra krydser man ca. 1 km over vandet til Årø’s nordvestlige hjørne. Ved Årøs kyst er vandet meget lavt, og store sten kan rage op ad vandspejlet.

Du kan se havørne

Fra nordsiden af Årø fortsætter turen i kajak mod små holme og fuglereservater, der ligger på vej mod Bågø. På den største af dem, som ligger syd for Bastholm, er der ofte havørne. Man kan kende havørnen på de enorme vinger og spidsen af fjerene, der ligner fingre.

Hold øje med fyret

Pejlemærket på kajak-turen nordpå er det store hvide fyr på Bågø, som man kan se næsten hele vejen fra Årøsund.

Efter at have passeret Bastholm skal sejlrenden syd for Bågø passeres. Om sommeren kan der være trafik med lystbåde, men det er aldrig svært at komme over. Faktisk har der tidligere været mange sæler syd for sejlrenden.
Tæt på fyret er vandet somme tider uroligt. Kunsten er at holde sig tilstrækkeligt langt ude og samtidig så tæt på fyret som muligt uden at komme i nærkamp med refleksbølgerne.

Gå i land på stranden

Drej kajakken østpå og forbi havnen, hvor man kan komme på land på stranden. Man skal være opmærksom på Bågø Færgen, som sejler mellem Assens og Bågø.
Vel ankommet til den første pause efter godt 8 km, har man mulighed for at benytte toilettet i færgens ventesal, købe en is (hvis kiosken har åbent) eller bare sidde og få en kop kaffe på en af de mange bænke.

Rundt om Bågø

Efter pausen kan man vælge at tage turen samme vej tilbage eller ro rundt om Bågø. Turen mod uret er en dejlig tur langs en stenet østkyst, indtil man kommer til en stor bugt på nordsiden. Hvis man er heldig kan man opleve en koloni af sæler, hvor 15-20 stykker ligger rundt om kajakkerne. Der er dog ingen sæl-garanti...

Følg kursen vest på. Selvom det ikke ser sådan ud med det blotte øje, er der hul i sandet, hvor man igen kan dreje sydpå langs kysten. På vestkysten er der også mange sten, men slet ikke så mange som på øst kysten. Hvor skoven begynder, er det oplagt at ro mod land og tage en længere pause med frokost i det fri.

Husk kompas

Efter frokosten styres direkte mod Bastholm Følg den samme rute tilbage til Årøsund. Det kan være svært at navigere ved at bruge land som pejlemærke, for der er meget land i forskellige afstande. Hav derfor kompas og evt. GPS med, så du kan finde tilbage til dit udgangspunkt på stranden. Her ender en dejlig tur efter ca. 25 km.